Acasă Actualitate Măsurile sanitare se aplică și preoților Bisericii Ortodoxe Române, dar DSP Timiș...

Măsurile sanitare se aplică și preoților Bisericii Ortodoxe Române, dar DSP Timiș nu poate interveni în tainele Sfintelor Liturghii

DISTRIBUIȚI

În ultimele duminici, deși existau măsuri sanitare stricte impuse de ordonanțele militare, în mai multe lăcașe de cult din țară, inclusiv din județul Timiș, credincioșii au luat parte la liturghii ținute în aer liber, la care s-au realizat inclusiv împărtășanii. În anumite cazuri, s-a folosit doar o singură linguriță de argint în cadrul Tainei Împărtășaniei. Acest lucru trezește suspiciuni referitoare la cât de atenți sunt preoții la măsurile luate în încercarea autorităților de a opri răspândirea epidemiei cu Covid-19.

Ce spune DSP Timiș despre aceste cazuri și despre relația cu Mitropolia Banatului? La solicitarea Ziua de Vest, Cornelia Bubatu, consilierul de Relații cu Publicul din partea DSP Timiș, a răspuns: „Cancelaria Sfântului Sinod, de pe lângă Biserica Ortodoxa Română, a făcut recomandări ȘI in acest sens: împărtășania se face, respectând regulile sanitare, impuse de Ordonanţa militara nr. 1 din 17 martie 2020 şi Ordonanţa militară 2 din 21 martie 2020, care au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertăţii de mişcare şi întrunire a cetăţenilor, ceea ce afectează și viața religioasă publică a credincioșilor. DSP Timiș a avut și are o relație bună de colaborare cu Mitropolia Banatului, fiind în permanentă legătura, dar nu poate interveni în tainele Sfintelor Liturghii

Mai mult, cu fiecare mesaj public, pe care l-a lansat, împotriva combaterii coronavirusului, DSP Timiș a reiterat reguli stricte sanitare, care sunt obligatorii pentru fiecare cetățean si instituție a statului român, inclusiv pentru angajații BOR. Suntem conștienți ca, in încercarea rapida de a vă informa cititorii pot interveni interpretări ale unor situații”.

Conform recomandărilor prezentate atât de Direcțiile de Sănătate Publică din țară, dar și ale din spusele reprezentanților BOR, preoții ar trebui să realizeze Taina Împărtășaniei folosind lingurițe de unică folosință. Acest lucru a fost transmis, însă, înainte de a intra în vigoare Ordonanța militară nr.2, care interzice oficierea de slujbe religioase cu public.

Între timp au apărut și deciziile Cancelariei Sfântului Sinod din 22 martie, prezentate într-un comunicat ziua următoare: „1. La toate parohiile, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult de către slujitorii bisericii respective (preoţi, diaconi, cântăreţi, paraclisier), fără participarea publicului (credincioşilor mireni). Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională.

(…)

7. În această perioadă, credincioşii vor menţine prin telefon legătura cu preoţii de la parohie şi în special cu duhovnicul. La solicitarea credincioşilor, preotul se poate deplasa la domiciliul credincioşilor pentru convorbiri duhovniceşti, spovedanie şi împărtăşanie, cu respectarea normelor de protecție, inclusiv mască şi mănuși sanitare”.

Comentarii

comentarii