Acasă Eveniment Maternitatea Odobescu Timişoara stă pe un butoi de pulbere

Maternitatea Odobescu Timişoara stă pe un butoi de pulbere

DISTRIBUIȚI

Spitalul Clinic nr. 5 “Dumitru Popescu” Timişoara,  cunoscut sub denumirea Maternitatea Odobescu, stă pe un butoi de pulbere. Nemulţumirile angajaţilor sunt atât de mari încât ei îşi doresc o comasare urgentă cu Spitalul Municipal Timişoara. Poate aşa vor fi găsite soluţii. Astfel, marţi, 12 aprilie, o parte a medicilor şi asistentelor s-a adunat în sala de conferinţe, la iniţiativa Sindicatului “Materna”, l-au chemat pe Aurel Mihuţ, preşedintele Blocului Naţional Sindical Timiş, la care sunt afiliaţi, dar şi pe noul manager, dr. Mihai Băcilă, pentru a-şi exprima nemulţumirile. Vor comasarea cu Spitalul Municipal Timişoara

Problema cea mai mare ţine, bineînţeles, de salarizare şi de bonurile de masă. În acest moment, nimeni nu mai beneficiază de bonuri de masă, ceea ce provoacă mari nemulţumiri. Maternitatea dispune de 246 de paturi, are 350 angajaţi, dintre care 50 de medici. Fiindcă Ministerul Sănătăţii a impus limita maximă de 70% de cheltuieli cu personalul, efectele asupra veniturilor angajaţilor sunt foarte grave. În luna martie, cheltuielile au fost depăşite cu un procent, adică au fost de 71%. Spitalul funcţionează prin autofinanţare. Banii vin de la casa judeţeană de asigurări, în funcţie de caz rezolvat. Dr. Olimpia Oprea, preşedintele Sindicatului „Materna”, a declarat că, în acest moment, spitalul primeşte 10 milioane de lei vechi pe caz, ceea ce este puţin. De aceea se doreşte comasarea cu Spitalul Municipal Timişoara, fiindcă atunci va creşte la 17 milioane de lei vechi pe caz. Atunci, unitatea sanitară va primi 5 miliarde de lei vechi, lunar, în plus. Prin urmare, veniturile spitalului vor creşte.

Angajaţii nu sunt plătiţi după performanţă

Dr. Mihai Băcilă a spus că va mai dura câteva luni, până va avea loc comasarea. Există o decizie a Consiliului Local Timişoara, dar, din păcate, nu e încă definitivat procesul. Totul depinde şi de Ministerul Sănătăţii, care ar vrea comasarea cu Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara. O altă problemă gravă este faptul că angajaţii nu pot fi plătiţi după performanţă. Sindicaliştii s-au plâns că unii muncesc foarte mult, iar alţii abia dacă sunt văzuţi prin maternitate, iar salariile sunt la fel. La insistenţele sindicatului „Materna”, managerul Băcilă a decis să ofere 20 de tichete de masă pentru angajaţii cu salarii mai mici de 1.000 de lei şi 10 tichete pentru cei cu salariul de peste 2.000 de lei. Decizia a trezit mari nemulţumiri. “Nu e corect! Care-i vina noastră?! Ne întoarcem la Ceauşescu, toţi să avem acelaşi nivel de trai!”, au strigat angajaţii. “O să le cedez unui medic, dacă îmi dă 10 bonuri. Sunt angajaţi care nu fac nimic. De ce să-i suportăm şi pe ei? Trebuie spus adevărul”, a strigat Irina Botter, asistentă. Olimpia Oprea a propus să trimită un memoriu la minster, pentru a nu mai fi impusă o limită a cheltuielilor cu personalul. “Sunt mâhnit de ce se întâmplă în ţară. Nu aţi făcut nimic să vă uşuraţi soarta”, a fost de părere Mihuţ.
 

Comentarii

comentarii