Șeful Poliției Municipiului Timișoara, comisarul-șef Daniel Drăguța, a rămas făra avizul de securitate, care i-a fost retras în urma raportului îmtocmit de Direcția de Informații și Protecție Internă.
Episodul a avut loc la începtul lunii septembrie 2024 și aparent este vorba de o mișcare tactică preventivă a unor ofițeri din IPJ Timiș, în scenariul în care chestorul Alin Petecel, șeful poliției timișene, ar fi fost promovat la București, în structura de conducere IGPR, iar pe funcția de inspector șef al IPJ Timiș, care ar fi rămas vacantă, ar fi putut fi numit Daniel Drăguța.
Evaluare sau execuție?
Astfel, în urma evaluării celor de la DIPI, comisarul-șef aflat la conducerea Poliției Municipiului Timișoara din octombrie 2017, a fost destituit din funcție și pus la dispoziție.
Evaluarea sa a avut loc în ultimele șase luni, iar la începutul lunii septembrie a sosit avizul negativ cu privire la certificatul de securitate (ORNISS), ceea ce înseamnă că șeful Poliției Municipiului Timișoara nu mai are acces la informații clasificate. Deci nu mai poate ocupa nici funcția de conducere și nici nu poate avea atribuții operative sau de decizie care implică informații clasificate. Cu alte cuvinte, tras pe linie moartă și, eventual, pus la munca de birou să plimbe dosare.
La acel moment, surse din cadrul IPJ Timiș au declarat pentru impactpress.ro că nu este vorba despre nici o “execuție de tip mafiot”, câtă vreme comisarului șef Daniel Drăguța nu i s-a mai prelungit certificatul de securitate.
Drăguța, premiat, avansat și cu certificatul luat
În schimb, unii dintre colegii comisarului au avut curajul să condamne public eliminarea lui Drăguța de la conducerea poliției municipale.
„Execuție în stil mafiot a DIPI. Șeful poliției municipiului Timișoara fără avizul de securitate și pus la dispoziție, la comandă politică. Țară de slugi”, a scris pe pagina sa de Facebook fostul polițist Dan Vasile, cercetat în dosarul traficului de migranți intrumentat de DIICOT Caraș-Severin, care susține că și el are o experineță similară ca victimă a sistemului intern al MAI.
Retragerea certificatului ORNISS a lui Drăguța este cel puțin discutabilă. Acesta a intrat în structurile Ministerului Afacerilor Interne pe data de 22.12.2005. Din cei 19 de ani de carieră, 13 ani au fost în funcții de conducere, 7 la comanda poliției municipiului Timișoara, iar înainte de a fi împuternicit la conducerea poliției municipale, la începutul lunii octombrie 2017, a condus Secția 2 Poliție Timișoara, Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Timiș, iar ulterior a fost adjunctul șefului Poliției Municipiului Timișoara.
În toată cariera de polițist,a fost evaluat cu calificate de “Foarte Bun”. De asemenea a fost recompensat în bani, salariu/soldă de merit, felicitări verbale sau scrise, avansarea în gradul profesional următor, mulțumiri verbale sau scrise, iar în 2021 a primit Semnul onorific “În Serviciul Patriei” 15 ani.
Mai mult, comisarul-șef Drăguța nu a fost cercetat prealabil și nu a avut sancțiuni aplicate pe tot parcursul activității desfășurate.
Din 04.10.2017 a fost împuternicit la comanda Poliției Municipiului Timișoara. Cu data de 14.08.2019, în urma promovării concursului de șef poliție municipală, a fost numit în funcția de șef al Poliției Municipiului Timișoara. În toată perioada menționată a avut doar calificative de “Foarte Bun” și a avut salarii de excelență.
În 25 martie 2024. Inspectoratul de Poliție Județean Timiș a primit titlul de “Inspectoratul Anului”, activitatea Poliției Municipiului Timișoara reprezentând aproximativ 80 % din totalul activităților inspectoratului. Pentru activitatea desfășurată și pentru rezultatele execelente obținute, Poliția Municipiului Timișoara a primit, tot atunci, titlul de “Structura Anului” din partea conducerii inspectoratului de poliție județean Timiș.
La toate acestea a contribuit, din pozițiile de decizie ocupate, și comisarul-șef Drăguța.
Până la numirea unui nou șef la conducerea Poliției Municipiului Timișoara, instituția va fi condusă interimar de comisarul șef Cristian Funieru, actualul adjunct, fost șef la Biroul de Investigații Criminale.
Rămâne de văzut dacă Daniel Drăguța va ataca decizia DIPI prin petiție către IGPR și către conducerea MAI dar și dacă va iniția o acțiune civilă în instanță.
Metoda ORNISS
Este o practică întâlnită de mai mulți ani, în majoritatea instituțiilor de forță și de infrastructură critică, ca cei incomozi care nu pot fi înlăturați disciplinar sau pentru lipsa de performanță profesională, să fie înlăturați birocratic prin procedura de evaluare și verificare aprofundată. Astfel, cel vizat nu trece de verificările celor de la DIPI sau alte structuri și i se retrage certificatul ORNISS, de acces și utilizare a informațiilor clasificate.
Retragerea, din diverse motive, greu de dovedit, a certificatului de securitate, este o metodă prin care au fost înlăturați șefi de structuri județene și chiar naționale.
ORNISS a fost subiectul unor scandaluri și controverse de-a lungul anilor. Cel mai recent, săptămâna trecută, Marius Petrescu, șeful ORNISS, a ajuns, joi trecută, la DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de corupție cu secrete de stat în care apar și oameni politici dar și afaceriști.
Directorul General al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), Marius Petrescu, este vizat în acest dosar după ce un parlamentar ar fi cerut unui martor suma de 60.000 de euro pentru urgentarea obținerii unui aviz de securitate.
ORNISS apare și în investigația privind contractul de 9 milioane de euro pentru renovarea vilei care ar fi pentru Klaus Iohannis. În martie 2024, a ajuns în presă un document care arată că lucrările de 9 milioane de euro pentru renovarea unei clădiri de pe Bd. Aviatorilor nr. 86 din București au fost secretizate de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). Cu circa un an mai devreme, același imobil a apărut într-o Hotărâre de Guvern semnată de premierul Nicolae Ciucă, document care, însă, nu a fost făcut niciodată public, fiind, de asemenea, secretizat.
Un alt episod s-a petrecut în anul 2020, când un fost ofițer al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) care fusese detașat la DIICOT a fost dat afară de la parchetul anti-mafia după ce procurorii au primit informații conform cărora ar fi avut legături cu o grupare periculoasă. Pe cale de consecință a pierdut și certificatul eliberat de ORNISS. Polițistul s-a adresat instanței, iar magistrații au decis că trebuie să fie despăgubit.
Pentru că se considera nevinovat, în cursul anului 2020, comisarul șef L.S. a dat în judecată atât DIICOT, cât și ORNISS. După patru ani de procese, magistrații bucureșteni au decis că cele două instituții trebuie să-i plătească acestuia drepturile salariale din momentul retragerii avizului.
Și exemplele mazilirii polițiștilor incomozi prin “metoda ORNISS” pot continua.