Acasă Actualitate “Mecanismul e complet greşit. Nu va reuşi să scoată sistemul sanitar din...

“Mecanismul e complet greşit. Nu va reuşi să scoată sistemul sanitar din dificultăţi”

DISTRIBUIȚI

Vor fi introduse tichetele de sănătate
Spune deputatul PNL de Timiş Horia Cristian
Horia CristianIntroducerea tichetelor de sănătate nu e un lucru care-l agreează toţi. Şi chiar dacă ar fi un lucru benefic (deşi scoaterea unor bani în plus din buzunarul pacientului nu poate reprezenta un astfel de fapt) această introducere a tichetelor de sănătate nu este explicată şi detaliată îndeajuns. “Am solicitat, nu numai eu, ministrului Sănătăţii să vină la comisia de sănătate. Nu este o măsură de reformă, nu va aduce suficienţi bani în sistem. Mecanismul e complet greşit. Nu va reuşi să scoată sistemul sanitar din dificultăţi, va crea şi nemulţumiri sociale. Problema e că orice cetăţean care-şi plăteşte asigurările de sănătate va fi nevoit să plătească un serviciu medical. Cele mai ieftine sunt analizele de laborator care vor costa un leu. Toate analizele sunt 20.000, uzuale sunt vreo câteva sute. O investigaţie serioasă înseamnă câteva mii de lei”, spune deputatul PNL de Timiş Horia Cristian.

“O să cumpărăm tichetele ca biletele de autobuz”
Un parcurs al pacientului ar fi următorul: consultaţia la medicul de familie – 5 lei, la medicul specialist – 10 lei, investigaţii unde iar se plăteşte. Anumite categorii sociale vor fi scutite de plata acestor tichete… În plus, nu se ştie cum se vor achiziţiona acestea şi de unde ştie fiecare om de câte tichete ca avea nevoie? “Nici nu ştiu cum va funcţiona sistemul. Cumperi tichete, ţi le trimt acasă? O să cumpărăm tichetele ca biletele de autobuz. Este un mod extrem de amator în care se guvernează în această ţară. Eu sunt îngrozit”, spune Horia Cristian.

Legea malpraxisului într-o profesie liberală
Deputatul PNL de Timiş are şi un proiect de lege pe care îl va iniţia în toamna acestui an, atunci când va începe sesiunea parlamentară. Este vorba despre proiectul legii malpraxisului. “Proiectul de lege pe care-l voi iniţia în toamnă este legea malpraxisului într-o profesie liberală (n.r. arhitecţi, auditori, avocaţi, contabili, evaluatori, executori, medici, notari publici, clubul român de presă, geodezii şi alte profesii liberale). În toate aceste profesii liberale apar cazuri de malpraxis. Se poate face o asigurare de malpraxis şi asiguratorul plăteşte. E o asigurare ca orice asigurare. Te asiguri împotriva riscului de greşeală. Rolul acestei legi este de a simplifica modalitatea în care o persoană vătămată poate beneficia de despăgubiri”, spune Horia Cristian. Bineînţeles, greşeala nu trebuie să fie una intenţionată. Oricum, pentru a se stabili acest lucru vor exista comisii care vor analiza cazurile de malpraxis.

Comentarii

comentarii