Acasă Sănătate Medici specialişti din întreaga ţară, reuniţi la Timişoara, cer măsuri urgente în...

Medici specialişti din întreaga ţară, reuniţi la Timişoara, cer măsuri urgente în lupta cu maladiile grave

DISTRIBUIȚI

ev medical timisoaraTuberculoza, pentru persoanele cu o situaţie economică precară, cancerul de col uterin, pentru femeile aflate la vârsta procreerii 25-44 de ani, cancerul de sân, pentru doamnele de orice vârstă, şi hepatita C (o epidemie nedeclarată şi pe primul loc în regiune) – acestea sunt bolile grave cele mai periculoase la adresa sănătăţii publice din Timiş, din Timişoara, dar şi la nivel naţional.

Aici se mai adaugă o ameninţare extrem de gravă: răspândirea virusului sălbatic al poliomelitei la nivel internaţional, dar care devine o ameninţare şi pentru ţara noastră.
Ce e de făcut? Trebuie luate măsurile necesare pentru ca această stare de fapt să fie modificată în bine. În primul rând, trebuie crescut nivelul cultural sanitar şi de informare al populaţiei pentru a şti ce măsuri să ia pentru a se feri de aceste grave maladii – sunt două dintre concluziile trase de medicii specialişti, participanţi la Conferinţa Naţională „Provocări şi Perspective în Sănătatea Publică”, ediţia a III-a, de la Timişoara, ce se desfăşoară între 28-30 mai.

„Nu avem prea mult timp să stăm pe gânduri. Ne vine în minte acoperirea vaccinală care scade şi scade şi nu prea văd măsuri care să schimbe situaţia. Dacă această stare de fapt va continua, ne vom confrunta cu boli pe care le consideram parţial uitate. Când spunem sănătate publică, ne gândim de fapt nu doar la specializare în sine, ci ne gândim la sănătatea populaţiei, care poate fi susţinuta doar într-un procent de 20%, chiar şi de cele mai performante sisteme de sănătate din lume. Restul de 80% din sănătatea populaţiei este determinată de un complex de factori, care merg de la factorii constituţionali, până la cei de mediu şi de la alimentaţie până la şomaj, locuinţă sau educaţie. Într-un cuvânt, starea de sănătate a populaţiei este condiţionată de determinanţii stării de sănătate. Tocmai datorită celor menţionate, conferinţa se adresează atât specialităţilor medicale ce compun medicina preventivă, cât şi celor ce reprezintă medicina curativă în egală măsură”, a declarat conf. univ. dr. Emilian Popovici, organizator al evenimentului.

Comentarii

comentarii