Acasă Actualitate Medicii atenţionează: „Alimentaţia proastă, utilizarea iraţională a antibioticelor şi imunizările dese ne...

Medicii atenţionează: „Alimentaţia proastă, utilizarea iraţională a antibioticelor şi imunizările dese ne îmbolnăvesc iremediabil”

434
DISTRIBUIȚI

bolii biiConform estimărilor specialiştilor, numărul total al românilor care suferă de boli inflamatorii intestinale (BII), în 2013, este aproape de 10 ori mai mare comparativ cu anul 2002. Din totalul de 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu BII la noi în ţară, doar 20% figurează în Registrele Naţionale.

„Creşterea numărului de pacienţi cu BII este legată de mai mulţi factori, printre care se numără: alimentaţia dezechilibrată, stilul de viaţă, folosirea iraţională a antibioticelor, imunizările repetate. Totuşi, unii factori declanşatori ai bolii rămân în continuare necunoscuţi, pentru că vorbim de o boală autoimună. În acest moment, numărul persoanelor care suferă de BII este unul estimativ şi este foarte posibil ca mulţi pacienţi să fie în continuare nediagnosticaţi. Acest lucru se întâmplă pentru că simptomele şi manifestările acestor boli sunt variate şi comune cu ale altor afecţiuni – dureri abdominale, stare de oboseală, pierdere în greutate, diaree timp de zile sau săptămâni întregi. Astfel, de la apariţia primelor simptome, până la diagnosticarea finală, pacientul trece prin multiple examinări, fără să mai vorbim că mulţi renunţă să se mai prezinte la medic pentru că le este greu să admită că sunt bolnavi. Îndemnul meu către toţi pacienţii care suferă simptome dintre cele enunţate este să se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect şi o schemă de tratament adecvată fiecăruia”, a spus prof. dr. Mircea Diculescu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

La nivel mondial, mai mult de 5.000.000 de persoane sunt diagnosticate cu BII, dintre care cele mai răspândite sunt Boala Crohn şi Rectocolita ulcero-hemoragică. Dintre aceştia, aproximativ 3.000.000 de pacienţi trăiesc în Europa, în special în nordul Europei, însă prevalenţa bolii continuă să crească în ţările din sudul şi estul continentului. Chiar dacă afectează persoane de toate vârstele, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.

În ultimii ani, incidenţa bolilor inflamatorii intestinale a crescut inclusiv la copii şi adolescenţi. În cazul copiilor, boala Crohn este deosebit de periculoasă, întrucât afectează procesul de creştere şi dezvoltarea acestora.

În contextul Zilei Internaţionale a Bolilor Inflamatorii Intestinale, marcată anual pe 19 mai, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune a lansat cartea „Autografe pe curcubeu”, scrisă de patru pacienţi care suferă de BII – Maria, Răzvan, Ana-Maria şi Raul. Cartea îşi propune să atragă atenţia asupra bolilor inflamatorii intestinale şi a importanţei diagnosticării corecte a acestora, pentru a-i ajuta şi pe alţi pacienţi să înţeleagă mai bine boala şi modul în care pot lupta cu ea, urmând exemplul celor care au reuşit să facă acest lucru. Alături de poveştile pacienţilor, cartea include interviuri cu medici gastro-enterologi care vorbesc despre dificultăţile bolii şi soluţiile de tratament pe care le-au recomandat pacienţilor de-a lungul timpului.  

Comentarii

comentarii