Acasă Actualitate Medicii de familie din Timiș cer sprijinul autorităților și al comunității în...

Medicii de familie din Timiș cer sprijinul autorităților și al comunității în lupta cu COVID19

4780
DISTRIBUIȚI

În această criză teribilă provocată de COVID19, Patronatul Medicilor de Familie Timiș se află în prima linie de luptă cu COVID19, asigurând asistență medicală de prim contact, patologie acută și subacută și a bolnavilor cronici.

În acest context, dr. Elisabeta Spătaru, vicepreședinta PMF Timiș, a atras atenția despre riscurile prin care trec medicii de familie și, de aceea au nevoie de mijloace de protecție împotriva virusului, de sprijinul comunității și al autorităților.

”Suntem îngrijorați pentru noi, personalul din cabinet și pentru pacienții noștri, existând riscul să fim infectați și să devenim chiar vectori ai infecției din lipsa de mijloace de protecție.

Am luat toate măsurile de dezinfecție a cabinetului, purtăm mănuși , mască și dezinfectam mâinile pacienților, folosim lămpi de UV, dar în penuria de materiale de protecție și biocide stocurile noastre sunt epuizate și autoritățile nu au luat nici o măsură concretă, în sprijinul medicinei de familie.

S-au făcut demersuri la CNAS, Ministerul  Sănătății, Colegiul Medicilor, Primul Ministru pentru a se lua măsuri concrete și eficiente pentru a scădea riscul de infectare a personalului medical din medicină primară, să se modifice contractul cadru astfel ca rețetele pentru bolnavii cronici să poată fi transmise online la farmacii, consultațiile pentru cazuri de acuți și subacuți să se acorde telefonic (telemedicină) unde este posibil, sistem folosit în Franța, și mai ales să ni se asigure echipament de protecție și substanțe biocide!

Până în prezent am reușit să ne organizăm bine, pacienții se programează telefonic și evităm să creăm aglomerație în cabinet,  se așteaptă afară și sunt invitați de către asistență astfel că în sala de așteptare nu există mai mult de 1 -2 pacient.

Se acordă consultații telefonice care însă nu pot fi plătite de către casă, și se monitorizează telefonic izolații la domiciliu pentru COVID19. Este foarte important că pacienții să respecte recomandările și noi să rămânem sănătoși pentru ei!”.

Mesaj către DSP Timiș

Dr. Spătaru are un mesaj către persoanele care provin din zonele galbene ale Europei și către DSP Timiș: ”Persoanele care vin din zona galbenă intră în izolare la domiciliu și sunt monitorizate de către medicul de familie.

În acest sens ele trebuie să comunice personalului de la DSP Timiș numele medicului de familie pentru ca acesta să fie informat de către DSP în vederea luării măsurilor de monitorizare și pentru eliberarea concediului medical după terminarea perioadei de izolare. 

Până la acest moment am fost contactați doar de către pacienții aflați în izolare, nu și de către DSP Timiș, astfel că medicii de familie aflați în asemenea situații trebuie să transmită la DSP Timiș prin poștă electronică datele persoanelor respective în vederea obținerii adeverinței necesare eliberării concediului medical pentru cele 14 zile de izolare”, a mai spus dr. Spătaru.

Comentarii

comentarii