Acasă Eveniment Medicii de familie nu mai vor să fie terfeliţi şi şantajaţi

Medicii de familie nu mai vor să fie terfeliţi şi şantajaţi

DISTRIBUIȚI

După o lună şi jumătate de tratative (de la 1 aprilie, termenul final e 1 iunie), dintre medicii de familie, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în momentul de faţă situaţia este mai detensionată, iar Proiectul de norme al Conctractului Cadru 2011 -2012 e mai bun. Totuşi, medicii susţin că unele articole au rămas neschimbate, ceea ce provoacă mari nemulţumiri. E nevoie de dialog constructiv

“Chiar dacă normele sunt uşor favorabile, ele se pot schimba iarăşi în rău, după ce semnăm. Trebuie să se modifice hotărârea de guvern, toate ordinele şi ordonanţele privind informatizarea cabinetelor, serviciul de permanenţă şi sporul de rural. Nu semnăm contractul”, a precizat dr. Claudia Iftode, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, luni, 16 mai. “Nu cumva cădem într-o capcană dacă cedăm, adică înghiţim iarăşi prea multe compromisuri, dacă încălcăm principii şi drepturi ale noastre şi ale pacienţilor? Nu e vorba numai de bani (care, oricum, sunt puţini), e vorba şi de un principiu de a nu ne mai lăsa terfeliţi, şantajaţi”, a spus dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF. “În cursul acestei luni, cel care a tras un semnal de alarmă a fost  dr. Richard Roberts, preşedintele mondial al medicilor de familie WONCA WORLD. Domnia sa a avut o întrevedere cu acelaşi ministru al Sănătăţii, subliniind importanţa medicinei de familie şi faptul că unor ţări din Uniunea Europeană le-a trebuit 30 – 40 de ani să realizeze acest lucru, sugerând elegant că noi putem învăţa din greşelile altora. Mesajul d-lui Richard Roberts a fost "Vi se pare scumpă medicina de familie? Să vedeţi ce scump e să nu o aveţi." Cred că acest mesaj, venit de la o personalitate care reprezintă Asociaţia Internaţională a Medicilor de Familie, cunoscător în domeniu, ar trebui să-i facă pe decidenţi să poarte un dialog constructiv cu medicii de familie”, a spus dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele PMF Timiş, luni, 16 mai.

Care e situaţia actuală?

Votul Senatului SNMF, de la sfârşitul săptămânii trecute, a fost următorul: 1. În unanimitate de voturi se refuză semnarea contractelor individuale, dacă legea, normele, documentul privind informatizarea nu se schimbă. Toţi membrii Senatului au votat pentru varianta 3. “Legea Co-Ca, modificată în bine şi norme bune (să se scoată varianta pe 2 ani, buget medicamente, sancţiuni aberante, neplata în caz de litigiu şi art 141). Să fie norme acceptabile, să poţi vedea pacientul şi altfel decât la 3 luni, indiferent de boala cronică, cu valori rezonabile, măcar 3,5 cu 2, cu consultaţia de măcar 10 lei brut, domiciliul de măcar 30 lei. Cu modificarea celor două ordine cu informatizarea, aşa cum s-a promis”, a precizat dr. Tănăsescu.

 

Comentarii

comentarii