Acasă Actualitate Medicii de la Maternitatea Odobescu plătesc din propriile buzunare echipamentele de protecţie

Medicii de la Maternitatea Odobescu plătesc din propriile buzunare echipamentele de protecţie

DISTRIBUIȚI

 Sindicatul “Materna” din cadrul Spitalului Clinic “Dr Dumitru Popescu” Timişoara (Maternitatea Odobescu) – preşedinte dr. Olimpia Oprea – format din 200 de membri, medici, asistente medicale şi alte categorii de personal, sindicat reprezentativ pe unitatea spitalicească timişoreană unde activează 372 angajaţi, a trimis un memoriu Instituţie Prefectului Timiş, pentru a prezenta gravele probleme cu care se confruntă Maternitatea Odobescu.

Spitalul deserveşte cinci judeţe din Vest
 
Spitalul Clinic “Dr Dumitru Popescu” este cel mai mare spital de profil obstetrica-ginecologie din Regiunea de Vest a tarii cu rol in asigurarea asistentei medicale, procesului de invatamant universitar-postuniversitar si al cercetarii medicale. Spitalul gazduieste 4 sectii de obstetrica-ginecologie, o sectie de neonatologie(incluzand cele mai moderne compartimente de premature cronici si terapie intensive nou-nascuti din regiune) si o sectie de terapie intensiva adulti.
Unitatea asigura anual ingrijirea a aproximativ:
                                           -12000 internari DRG
                                           -2500 internari de zi
                                           -400 nou-nascuti premature cronici
                                           -7000 consulturi ambulatoriu
                                           -asistenta pentru aprox 3700 nasteri
Spitalul este o unitate sanitara de nivel III, de interes regional, catre care sunt transferate majoritatea cazurilor complexe de obstetrica si neonatologie din judetele Arad, Timis, Caras-Severin si Mehedinti.
-Majoritatea cazurilor internate sunt urgente medico-chirurgicale, cazuri care nu pot fi programate in functie de bugetul primit de la CJAS Timis care deconteaza doar pana la 5% din depasirile din contract.
“Va informam ca spitalul nostru are restante la plata drepturilor salariale, restante catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare, precum si restante la plata chiriei catre Fundatia Caritatea, ca urmare a subfinantarii cronice a sistemului sanitar dar si ca urmare a nedecontarii serviciilor prestate de catre CJAS Timis.
-Drepturile salariale restante la data de 29.03.2010 sunt 
               -premiul anual pentru anul 2008       =     550.000  RON
               -premiul anual pentru anul 2009       =     560.000 RON
               -Nu s-a acordat premiul lunar in limita a 2% din cheltuielile aferente personalului contractual, la care aveam dreptul pana in noiembrie 2009
              -Nu se acorda un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil
              -Nu s-a acordat a doua transa a primei de stabilitate aferenta anului 2009
              -Personalul medical desi este bugetar nu beneficiaza de prima de vacanta”, se arată în memoriu.
 
Niciodată nu am primit….!
 
“Mentionez ca drepturile de mai sus, neacordate, sunt stipulate ca si drepturi salariale in contractul colectiv de munca pe ramura sanitara si spital. Conform contractului colectiv de munca “toate drepturile banesti cuvenite salariatiilor se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale unitatii”.
De asemenea, conform Art.85.2 din contractul colectiv de munca, echipamentul de protectie se asigura obligatoriu de angajator, potrivit HG Nr.1048/2006.Mentionez ca nu am beneficiat niciodata de acest drept,fiind nevoiti sa achizitionam si sa intretinem din mijloace proprii acest echipament”, susţine dr. Oprea.
Conform Art.94 aliniat 5 din contractul colectiv de munca “in sistemul sanitar drepturile salariale se achita intr-o singura transa, in data de 15 a fiecarei luni pentru luna precedenta”. Sistematic se depaseste aceasta data cu aproximativ o saptamana existand si situatia in care dupa o saptamana s-a acordat 69% din salariu (ianuarie 2010) iar restul a fost acordat in 2 februarie 2010,situatie in care multi angajati au avut dificultati in achitarea ratelor lunare catre banci.
S-a ajuns de nenumarate ori,datorita subfinantarii sistemului sanitar sa nu se poata achizitiona medicamente sau materiale sanitare fara de care nu ne putem desfasura activitatea,iar solutia a fost ca angajatii,respectiv medicii sa faca donatii banesti in acest sens.
Ori in Art.67.C se stipuleaza ca “in sistemul sanitar conditiile corespunzatoare de lucru nu pot exista fara asigurarea medicamentelor,a materialelor sanitare,a aparaturii,a rectivilor si a documentelor specifice muncii potrivit legii”.
  Mentionam ca drepturile salariale reprezinta aproximativ 85% din valoarea de contract lunare a CJAS TM, procentul ramas de 15% nefiind suficient pentru desfasurarea activitatii medicale si administrative din cadrul spitalului datorita bugetarii insuficiente.
 
Ce soluţii există?
 
Documentul dă şi soluţiile:
-decontarea intregului pachet de servicii medicale prestate de spital in concordanta cu necesarul de servicii medicale (dovedit istoric)
-cresterea procentului din PIB pentru sanatate de la 3,8% (procent ce ne situeaza pe ultimul loc din Europa) la cel putin 6% din PIB (de exemplu Franta 11% din PIB,SUA 16 din PIB).
-cresterea tarifului pe caz ponderat adaptat la situatia reala a spitalului.Spitalul nostru asigura asistenta medicala de profil pentru aproximativ 70% din pacientele din judetul Timis si trateaza majoritatea cazurilor de nou-nascuti prmaturi si gravide.Costurile necesare asigurarii asistentei medicale depasesc frecvent bugetarea asigurata prin sitstemul DRG datorita faptului ca valoarea TCP este prea mica.
Desi spitalul este o institute de interes regional,cu impact socio-economic in zona,asigurand tratarea cazurilor complexe si costisitoare,beneficiaza de o valoare mai mica a TCP in comparatie cu alte spitale si sectii de nivel inferior ce transfera paciente catre spitalul nostru,ceea ce nu este just.In acest sens am solicitat CNAS cresterea TCP de la 1289 la 1450 RON si abordarea in mod unitar a maternitatilor de grad III.
Spitalul se confrunta cu deficit de personal,mai ales in ceea ce priveste personalul mediu sanitar dar si personalul auxiliar. Medicii cu experienta se pensioneaza sau se angajeaza in spitale private, iar medicii tineri pleaca in strainatate pentru un salariu decent.
 
Pericol 
 
Exista mult inechitati in sistem. S-au acordat anumite sporuri prin lege:Legea 304/3.12.2008 publicata in MO 17.12.2008, care nu s-a aplicat din cauza lipsei normelor de aplicare:
-spor de 50-100%  la salariul de baza pentru medicii de specialitate chirurgicala
-spor de pana la 25% din salariul de baza pentru sala de nastere, neonatologie, laboratoare de analize medicale.
Aceste sporuri de regasesc si in Legea 330, dar din nou lipsesc normele de aplicare. Mentionez ca s-au acordat sporuri unor categorii de personal (la care existau norme de aplicare) de exemplu pentru personalul medical mediu si auxiliar incadrat in blocul operator, spor de 50%  la salariul de baza, spor pe care medicii care efectueaza operatia si sunt supusi unui risc mai mare de contaminare cu diversi virusi si microbi nu-l primesc.
     De asemenea riscul de contaminare pentru personalul angajat in salile de nasteri este la fel de mare ca si in blocul operator,dar acesta nu beneficiaza de nici un spor, neexistand norme de aplicare.
     Nu suntem multumiti de coeficientii din grila de salarizare pentru personalul sanitar, un coeficient maxim de 5,25%  pentru un medic primar cu 30-40 ani vechime este umilitor pentru o profesie care implica mare responsabilitate si zeci de ani de pregatire profesionala. In ceea ce priveste programul de garda a medicilor,de ani de zile efectuam garzi neplatite.O echipa de garda de urgenta de obstetrica-ginecologie este formata din cel putin 5 medici si este platit doar seful garzii, iar ceilalti care pot fi medici primari,medici specialisti,rezidenti presteaza munca voluntara.
Este incalcat Codul Muncii in sensul ca dupa 12 ore garda de noapte avem dreptul la 24 ore de odihna,ori programul nostru incepe la ora 8 dimineata si se incheie la ora 13 a doua zi (29 ore fara pauza) la care se adauga ora de contravizita dupa-amiaza.
 
Vă rugăm ajutaţi-ne!
 
“Va rugam sa ne ajutati sa semnalam aceste aspecte Domnului Ministru a Sanatatii atat in ceea ce priveste plata mai multor linii de garda cat si repausul obligatoriu dupa ziua de garda conform Codului Muncii. 
Documentul a fost trimis Prefecturii Timiş în martie 2010, dar fără niciun rezultat, nici după un an şi o lună.

Comentarii

comentarii