Acasă Actualitate Medicii din Timișoara au decis adaptarea protocolului pentru realizarea investigaţiilor pacienţilor cu...

Medicii din Timișoara au decis adaptarea protocolului pentru realizarea investigaţiilor pacienţilor cu coronavirus – Video

1152
DISTRIBUIȚI

Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara au decis adaptarea protocolului pentru realizarea investigaţiilor pacienţilor cu coronavirus, pentru a reduce cu 70% cantitatea de radiaţii la care sunt expuşi în timpul examenelor CT. Pacienţii cu forme moderate şi severe de boală necesită, în timpul tratamentului, un număr crescut de investigaţii ce se efectuează cu ajutorul computerului tomograf, ceea ce ar însemna o doză mare de iradiere într-un timp foarte scurt. 

Potrivit unui comunicat de presă, de vineri, al Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, pentru a reduce cantitatea de radiaţii la care sunt expuşi pacienţii, specialiştii în radiologie ai Spitalului Victor Babeş au decis adaptarea protocolului de scanare normala, în sensul folosirii tehnicii CT cu doză redusă de radiaţii (CT Low-dose).

Potrivit sursei citate, noua tehnică, de care au beneficiat până acum peste 200 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, reduce cu aproape 70% cantitatea de radiaţii la care sunt expuşi aceştia în timpul examinării. În acest fel, pacientului i se pot face mai multe investigaţii imagistice de computer tomograf fără a fi expus unei doze mari de radiaţii care să depăşească în doar câteva zile valoarea anuala pe unitate de volum recomandată la nivel mondial pentru examenele de acest fel.

“Am optat pentru acest tip de tehnică CT, cu doză redusă de iradiere ( low dose CT), pentru a-i proteja cât mai mult pe pacienţii bolnavi de COVID-19 ai căror plămâni sunt puternic afectaţi de boală. Ştim că pacienţii rămân internaţi doua-trei săptămâni, în funcţie de gravitatea bolii. În acest interval, unii dintre ei au nevoie de mai multe evaluări imagistice într-o perioadă scurtă de timp. Pentru a nu creşte doza de iradiere asupra organismului, am început să folosim acest protocol pe o scara mult mai largă”, a declarat dr. Diana Manolescu, medic primar radiolog la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

În cazul unei scanări cu un CT clasic, doza de radiaţii la care este supus pacientul se apropie de 350mGy/cm,  în timp ce, în cazul unui proceduri low-dose CT, nu depăşeşte 90mGy/cm.

“În cazul acestei proceduri, low dose CT, se păstrează aceeaşi calitate a imaginii, diferenţele fiind insesizabile în cazul acestor pacienţi infectaţi cu SARS-CoV 2. Mai mult, folosim acelaşi aparat performant şi acelaşi tip de scanare. Practic nu exista diferenţe semnificative din punct de vedere al imagisticii diagnosticului faţă de un CT standard”, spune dr. Diana Manolescu, medic primar radiolog Spitalul ”Victor Babeş” Timișoara.

Comentarii

comentarii