Acasă Actualitate Medicii eroi și pacienții vindecați de COVID au citit despre gripa spaniolă...

Medicii eroi și pacienții vindecați de COVID au citit despre gripa spaniolă din 1918, în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Zeci de timișoreni vindecați de Covid, alături de medicii eroi care i-au tratat cu succes, împreună cu alți cetățeni dornici de a fi împreună după mai mult de un an de izolare, au participat la o spectaculoasă lectură publică, în Piața Sfântul Gheorghe din Timișoara.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” din Timișoara a relansat seria lecturilor publice, miercuri 26 mai 2021, după un an și jumătate, și după greaua încercare prin care am trecut cu toții din cauza pandemiei de SARS-COV2.

Cei prezenți au citit din presa istorică. Testele au vizat confruntări cu alte pandemii prin care a trecut Timișoara, restricții și tratamente, stări de fapt și de spirit.

Scriitorul Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” din Timișoara, organizatorul marelui eveniment cultural, a explicat:

”E o descoperire a lecturilor publice, în spațiu deschis după mai mult de un an de izolare. E vorba și de o descoperire a locurilor definitorii ale Timișoarei. Invitații au citit presă din vremea pandemiei care a mai fost în urmă cu un secol -perioada 198 -1920, când a fost epidemia de gripă spaniolă.

Este un mod de a vedea cum s-a reacționat atunci. E uluitor câte asemănători există dintre atunci și acum, vedem cum reacționa comunitatea, cum reacționau medicii și specialiștii. În rândul comunității erau sfaturi care mai de care mai ciudate. De exemplu se vehicula ideea ca să se consume alcool. Comunitatea medicală și societatea se confruntau cu un mister tragic și nu se prea știa cum să se procedeze. Mai grav a fost că gripa spaniolă venea după primul război mondial”.

”Această lectură publică este un eveniment pentru suflet, după mai mult de un an de pandemie și izolare. Această relaxare este foarte bine-venită și pentru cetățeni și pentru pacienții vindecați și mai ales pentru medicii care au luptat direct cu COVID-ul. De fapt această relaxare se datorează vaccinării în mare parte, de aceea trebuie să continuăm cu imunizarea a cât mai multor cetățeni să depășim pragul de 60%, fiindcă va fi riscul să ne prindă iarăși nepregătiți la toamnă”, a spus dr. Voichița Lăzureanu, fosta directoare a Spitalului Victor Babeș Timișoara.

”Este un eveniment foarte frumos și mă bucur că se fac asemenea manifestări, fiindcă lectura a fost o modalitate de a depăși mai ușor această perioadă grea prin care am trecut. A fost timpul când a trebuit să stăm în case și ce puteam face, decât să citim. Viața cărții nu poate decât să te bucure. La noi cei vaccinați riscul de a face boală este foarte redus spre zero și acum mai putem să stăm și fără mască. Persoanele nevaccinate sau au factori de risc și care au trecut prin boală și nu își cunosc nivelul de anticorpi e bine să poarte în continuare mască. Eu mă bucur că putem să fim împreună -medici, pacienți și public. Aceste întâlniri sunt foarte importante pentru noi toți. Trebuie în continuare să fim solidari.”, a spus dr. Virgil Musta, eroul de la Timișoara, care a vindecat cei mai mulți pacienți cu COVID.

”Viața mea obișnuită a fost acaparată de profesie iar acest eveniment este bine-venit. Acum am reușit să scap un pic și mă bucur că pot să citesc aici public, fără mască. Corelația cu marea epidemie din 1918 este foarte bine gândită. Biblioteca Județeană Timiș este inventivă și continuă organizarea lecturilor publice. Mă bucur să fiu aici alături de atâția oameni în libertate. Descoperim acum ceea ce am trecut cu vederea înainte de pandemie: putem să apreciem și să ne bucurăm de tot ceea avem. Ce minunat este să ne putem uita unul la altul și să putem vorbi liberi fără mască, să ne vedem față. Este una dintre lecțiile mari pe care ni le-a dat pandemia. Este o lecție majoră să știm să apreciem tot ceea avem, să ne bucurăm de tot, să nu ignorăm nici firul de iarbă pe care îl vedem cum crește”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Săndesc, șeful clinicii ATI de la Spitalul Județean Timișoara.

Comentarii

comentarii