Acasă Sănătate Medicii rezidenți de la Clinica de Chirurgie Vasculară Timișoara protestează: „Destul!”

Medicii rezidenți de la Clinica de Chirurgie Vasculară Timișoara protestează: „Destul!”

DISTRIBUIȚI

medicii protesteaza chirurgPe lângă faptul că infrastructura din multe spitale este la pământ, tinerii doctori continuă să învețe după tratate vechi de peste 40 de ani, de aceea medicii rezidenți de la Clinica de Chirurgie Vasculară Timișoara, conduși de prof. dr. Mihai Ionac, iau atitudine și spun „Destul!”.
„Considerăm vitală modificarea în regim de urgență a modului de pregătire din moment ce segmente semnificative din curriculum-ul în vigoare includ capitole extensive de patologie din alte specialități, neaplicabile în chirurgia vasculară, în timp ce componente esențiale, ca intervențiile endovasculare arteriale sau venoase, nu sunt incluse. În plus, bibliografia nu include nici unul dintre ghidurile actuale, ci tratate românești publicate între 1973 și 2002 complet depășite. Vă invităm să susțineți demersul nostru și să ne sprijiniți ca să avem șansa de a învăța lucruri utile pentru pacienții noștri”, se arată în pitiția online a medicilor rezidenți de la Clinica de Chirurgie Vasculară Timișoara.    
În continuare, medicii atenționează:
„Susținem inițiativa de modernizare a pregătirii în rezidențiat, materializată prin propunerea de implementare a unui nou curriculum în specialitatea Chirurgie Vasculară din România, înaintată Ministerului Sănătății în iulie 2014 de Comitetul Educațional al Societății Române de Chirurgie Vasculară (SRCV). Din acest comitet fac parte dr. Sorin Băilă, fostul președinte al Comisiei de Chirurgie Vasculară de pe lângă Ministerul Sănătății, dr. Ionel Droc, reprezentatul României la European Society for Vascular Surgery și prof. dr. Mihai Ionac, președintele SRCV și reprezentantul României la UEMS – European Board and Section of Vascular Surgery. Curriculum-ul propus armonizează pregătirea în rezidențiat din România cu normele definite de Uniunea Europeana a Specialităților Medicale. În plus, urmărește actualizarea standardelor de îngrijire medicală și stimularea dezvoltării chirurgiei vasculare în țara noastră.  Tehnicile endovasculare au devenit o componentă importantă în arsenalul chirurgului vascular și pe viitor probabil că vor reprezenta metoda de elecție în tratamentul bolii arteriale periferice. La ora actuală acestea au depășit ca pondere intervențiile chirurgicale clasice, iar trendul este crescător”, susțin rezidenții. Petiția se poate semna aici: http://www.petitieonline.com/introducerea_stagiului_de_chirurgie_endovasculara.

Comentarii

comentarii