Acasă Actualitate Medicii și CJT și-au dat mâna la OncoGen Timișoara, în lupta cu...

Medicii și CJT și-au dat mâna la OncoGen Timișoara, în lupta cu alergenii și poluarea aerului din Timiș

DISTRIBUIȚI

Ziua mondială a astmului 2022 a fost marcată, în data de 3 ma, în sala de conferințe a centrului OncoGen Timișoara, str. Liviu Rebreanu nr. 156, de către Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică, în parteneriat cu OncoGen, care se alătură societăților academice medicale care sprijină acest eveniment anual, organizat de GINA (Global Initiative for Asthma).

Cu acest prilej, prof. univ. dr. Carmen Panaitescu a atras atenția că pentru a avea succes un asemenea proiect extrem de dificil de luptă cu alergenii care produc această imensă suferință multor timișeni este  nevoie de o colaborare strânsă și eficientă dintre specialiști ( medicii și  cercetătorii etc.) și autoritățile locale și județene.

”Nici autoritățile nu pot reuși singure, nici medicii singuri. O societate închistată și ignorantă nu poate decât să se dezintegreze, nicidecum să evolueze, fiindcă lumea evoluează, progresul trebuie să fie în toate. Interesant este că românii din alte țări admiră profesionalismul medicilor din România și mulți se întorc să se trateze aici.

Nu trebuie să stăm blocați, să nu facem nimic. Sănătatea tuturor cetățenilor este foarte importantă, dar mai presus de toate vorbim de copii, de femeile gravide, care nu pot să se trateze cu orice. De aceea un aer curat este absolut necesar pentru toată lumea. Ambrozia este o problemă de sănătate publică și de aceea specialiștii și autoritățile locale și județene trebuie să conlucreze în proiecte comune de combatere a acestui teribil alergen. Acest parteneriat public –privat academic este viitorul”, a spus prof. dr. Panaitescu.

Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, a transmis mesajul președintelui CJT, Alin Nica, de deschidere totală la propunerile medicilor specialiști în lupta cu ambrozia și alți dăunători care provoacă astmul și alte alergii la cetățeni.

”La nivelul CJT a fost lansată o inițiativă de coagulare și coordonare a demersurilor în această sferă de interes, de o asociație care activează în domeniul protecției mediului și sănătății. Această structură formată reunește toate primăriile din județ, pentru cunoașterea problemelor și rezolvarea lor. Una este în legătură cu terenurile pe care crește ambrozia. De asemenea, a fost reactivate amplicația ”Stop ambrozia”, care poate fi accesată pe siteul CJT. Aici cetățenii pot face sesizări cu privire la suprafețele cu ambrozie, pe care noi le transmitem autorităților locale”, a spus Proteasa.

De asemenea, prof. univ. dr. Cosmin Popescu, rectorul USAMVB Timișoara și prof. dr. Mădălin Bunoiu, prorectorul UVT au vorbit de rolul extraordinar pe care îl pot juca în dezvoltarea orașului și a întrebului județ profesorii și cercetătorii din cadrul universităților reunite în Asociația Timișoara Universitară. De aceea este nevoie ca autoritățile locale și județene să le ceară sprijinul și atunci proiectele pot avea succes.

Provocarea lansată în acest an este reducerea decalajelor în îngrijirea astmului și promovarea implementării soluțiilor inovatoare la nivel local și global.

Prof. univ. dr. Carmen Panaitescu a atras atenția că aproape 10 milioane de cetățeni ai Europei, copii și adulți, au astm. Dintre aceștia, peste un milion sunt români.

Statisticile europene spun că 1 din 4 cetățeni suferă de alergii. Se preconizează că numărul acestora se va dubla în următorii zece ani.

Ziua Mondială a Astmului se sărbătorește în acest an pe 3 mai și reprezintă un mesaj de conștientizare din partea medicilor cu privire la gravitatea astmului netratat corespunzător și la importanța în dezvoltarea măsurilor de prevenire.

Asociația Oncogen oferă în premieră ocazia tinerilor inovatori de a interacționa cu mentori și specialiști în domeniul medical și tehnic pentru dezvoltarea de idei, proiecte sau chiar mijloace de prevenire a îmbolnăvirii cu astm, prin îmbunătățirea calității aerului din Timișoara și a zonei de Vest.

Asthmathon 2022 va avea loc în data de 14-15 Mai!

”Ne propunem reunirea celor care pot, știu și doresc să contribuie la găsirea de soluții pentru managementul astmului, boală care afectează toate vârstele, dar mai ales copiii și pleacă de la gravele probleme de mediu. Considerăm că mass-media poate sprijini activ inițiativa noastră, motiv pentru care invităm reprezentanții acesteia să ni se alăture în acest demers”, a spus prof. univ. dr. Carmen Panaitescu.

Cu aceeași ocazie, a fost lansat în premieră Asthmathon by OncoGen, o competiție adresată elevilor de liceu și studenților cu potențial creativ, în scopul identificării de soluții ingenioase care ar putea contribui la ameliorarea calității vieții pacientului astmatic, precum și la creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la cauzele și implicațiile astmului alergic, Prima ediție Asthmaton 2022 va avea loc la Timișoara Convention Center, în perioada 14 – 15 mai 2022.

Astmul și rinita alergică sunt două afecțiuni a căror prevalență este în continuă creștere la nivel mondial.

Statisticile europene arată că unul din patru cetățeni este alergic și se preconizează că numărul acestora se va dubla în următorii zece ani.

În acest context, ține de fiecare dintre noi să contribuim la schimbarea acestor statistici îngrijorătoare.

Prof. univ. dr. Virgil Păunescu a explicat că Asthmathon by OncoGen este un concept adresat tinerilor (elevi de liceu și studenți) cu potențial creativ, în scopul identificării de soluții ingenioase, care își propun să îmbunătățească prin diverse mijloace (tehnice, științifice, sociale etc.) calitatea vieții pacientului alergic/astmatic, precum și gradul de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la cauzele și implicațiile astmului alergic.

Prima ediție Asthmaton 2022 propune un eveniment cu durata de 30 de ore, care va avea loc la Timișoara Convention Centre, în perioada 14 – 15 mai 2022. Participarea la acest eveniment va presupune lucrul în echipe de 3 – 5 participanți pentru realizarea unui concept/prototip care poate include: metode de identificare a unor alergeni comuni în diverse medii, aplicații mobile care să faciliteze relația medic – pacient și diagnosticarea simptomelor astmului/alergiilor prin chestionare de tip ACT, drone specializate pentru identificarea de zone pe care cresc diferite plante cauzatoare de reacții alergice și altele asemenea.

Înscrierea se poate face atât sub formă de echipă cât și individual, pe baza completării unui formular. Pentru echipele deja formate, acesta va trebui să fie completat de către reprezentantul echipei. Pe lângă înregistrarea echipelor, toți participanții vor completa și un formular individual. Pentru cei care nu fac parte dintr-o echipă, organizatorii pot integra participanții în echipe deja formate pe baza competențelor trecute în formular.

Există posibilitatea ca evenimentul să nu poată acomoda toate echipele sau participanții înscriși. În această situație, selecția echipelor se va face pe baza ideii pe care o propun, de către o echipă de specialiști din comitetul de organizare. În cazul participanților care nu au o echipă, selecția se va face pe baza competențelor deținute.

Vă așteptăm cu drag să faceți parte din povestea Asthmathon 2022!

FORMULARE DE ÎNSCRIERE:

Înscriere echipe: https://forms.gle/4QiZ5h2dRznpdjvu6

Înscriere individuală participanți: https://forms.gle/tMV627HGJjJPzrWt9

În cazul în care întâmpinați probleme la înregistrare sau aveți neclarități în ceea ce privește înscrierea, vă încurajăm să ne contactați la adresa de email: asthmathon@oncogen.ro

 

Comentarii

comentarii