Acasă Actualitate Medicina aeronautică: Am probleme medicale, pot călători cu avionul?

Medicina aeronautică: Am probleme medicale, pot călători cu avionul?

DISTRIBUIȚI

”Microclimatul avioanelor este diferit față de al altor mijloace de transport, dar nu reprezintă un risc pentru călătorul sănătos. Pentru siguranța personală, dacă ai probleme medicale, înainte de a călători, este recomandat să soliciți opinia medicului specialist și/sau al medicului de medicină aeronautică”, spune Dr. Nicoleta Nastasie, examinator aerospațial cu atestat în medicina aerospațială la Clinicile Medicis Timișoara.

Care este microclimatul unei aeronave comerciale?

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ a cabinei nu este similară presiunii de la sol, ci este echivalentul celei de la 2.400 m altitudine. Oxigenarea corpului este la 90% din normal, călătorul sănătos compensând diferența, nu însă și pasagerii cu unele afecțiuni.

VENTILAȚIA aeronavei se face cu aer mixt, curat si recirculat in procent de 50:50, prin instalația de climatizare. Aceasta este prevazută cu filtre HEPA, capabile să înlăture din aerul ventilat particulele biologice, fizice si chimice.

TEMPERATURA din aeronavă se reglează din cabina piloților, iar fluxul de aer are deschidere în planșeu, deasupra scaunului pasagerilor, existand varianta închis/deschis.

UMIDITATEA RELATIVĂ este de 10-20% și provine doar din particulele umede expirate de pasageri în aerul care se recirculă. Deshidratarea irită ochii, usucă mucoasa nasului și gâtului, usucă și irită pielea.

SPAȚIUL DE ȘEZUT îndeplinește standarde de securitate, nu de confort. Criteriile sunt de poziție semișezândă, ridicare și ieșire din rând, evacuare rapidă în caz de urgență. Pasagerii cu mobilitate redusă necesită adaptarea specială a spațiului de șezut, fără a modifica circuitele cabinei și aerodinamica aeronavei.

ZGOMOTELE ȘI VIBRAȚIILE sunt cu atât mai mici cu cât aeronavele sunt de generații mai noi. Conversațiile se pot desfășura libere în cabina pasagerilor, în cockpit se poartă căști.

TURBULENȚELE se pot controla de către piloți, când au culoar de zbor liber. Ele pot determina, în lipsa fixării centurii de siguranță, rău de mișcare, leziuni musculoscheletale și atac de panică.

Când nu sunt apt de zbor ca pasager?

Sunt mai multe categorii de persoane pentru care este recomandat să se evite zborul cu avionul: persoanele care suferă de o boală contagioasă sau de o boală decompensată; persoanele care nu sunt echilibrate comportamental și care vor deranja pasagerii, sau pot fi un risc pentru securitatea zborului; persoanele care nu își pot purta singure de grijă și necesită asistență specializată; femeile însărcinate, cu o sarcină peste 36 de săptămâni.

Când sunt apt de zbor doar cu avizul medicului cu competență în medicină aeronautică?

Experiența practică a demonstrat că medicul specialist, nefamiliarizat cu particularitățile transportului aerian, poate aviza ca apți pasageri care nu pot fi acceptați în condiții de siguranță, la bordul aeronavei comerciale, de către medicul operatorului aerian. Ca de exemplu: pacienții aflați în primele zece zile după infarct miocardic, după chirurgie cardiacă, toracică, craniană sau abdominală, după chirurgia urechii, ochiului sau sinusurilor, după chirurgie plastică și artroscopică, precum și pacienții aflați în primele două zile după coronarografie, implant de pacemacker sau defibrilator.

Alte contraindicații de zbor cu avionul îl prezintă pacienții cu diagnostic de edem, embolism pulmonar, pneumotorax, tromboză venoasă, anemie severă, cancer, tratament chimioterapic, stări terminale, arsuri întinse.

Nu uita, siguranța ta este mai importantă decât călătoria rapidă cu avionul. Poți alege și un alt mijloc de transport!

Comentarii

comentarii