Mitropolia Banatului, Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara și parohia Timișoara Iosefin au organizat conferința Medicină și Credință, luni, 31 martie, în sala „Preot Ioan Imbroane” a parohiei Timișoara Iosefin.
A fost cea de-a doua ediție a conferinței, având ca motto versetul biblic: „Nu cei sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi” (Matei 9, 12).
Cu binecuvântarea ÎPSS Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, întâlnirea a reunit trei specialiști din domeniul medical, care au abordat teme actuale la intersecția dintre sănătate și spiritualitate.
Delegații părintelui mitropolit Ioan la această conferință au fost părintele Ionel Popescu, vicar eparhial și parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din parohia Timișoara-Iosefin și parintele Cristian Păiș, inspector eparhial și preot slujitor la această parohie.
Primul vorbitor, prof. univ. dr. Daniela Iacob, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, a susținut referatul „Binecuvântarea nașterii în familiile ortodoxe și provocările vremurilor moderne”. Ea a analizat impactul postmodernismului asupra familiei și nașterii, subliniind promovarea împlinirii personale prin relații interumane și a cultivării unei legături spirituale cu Dumnezeu. De asemenea, a abordat problematica nașterilor la vârsta adolescenței, fenomen des întâlnit în țara noastră. Doamna profesoară a evidențiat riscurile medicale, psihologice și sociale ale sarcinii la vârste fragede, precum și tendința opusă – amânarea maternității după 35-40 de ani. În acest context, familiile ortodoxe sunt încurajate să-și întărească viața spirituală, să prioritizeze valorile autentice și să sprijine tinerii părinți prin comunitatea bisericească.
Cel de-al doilea conferențiar, dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog la Spitalul OncoHelp Timișoara, a susținut referatul „Cancerul la sân – de la prevenție la diagnostic precoce”. Ea a subliniat că această afecțiune reprezintă una dintre principalele cauze de deces oncologic la femei. Deși cauzele exacte ale cancerului de sân nu sunt pe deplin cunoscute, există factori de risc asociați, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și excesul de greutate. Doamna doctor Oprean a accentuat importanța unui stil de viață sănătos și a controalelor medicale regulate, pentru depistarea precoce a bolii.
Ultima conferențiară, dr. Natalia Cireap, medic primar chirurg oncolog la Spitalul Municipal Timișoara, a abordat tema „Cancerul la sân între mit și realitate”. Ea a prezentat metodele moderne de diagnostic, precum mamografia, ecografia, RMN-ul și biopsia, subliniind importanța controalelor regulate, în special pentru femeile de peste 40 de ani. Potrivit cercetărilor efectuate, un diagnostic timpuriu poate crește considerabil șansele de supraviețuire și recuperare.
Moderarea discuțiilor a fost asigurată de Ioana-Tania Țunaș, realizator la TVR Timișoara. La finalul conferinței, participanții au avut ocazia să adreseze întrebări pe marginea subiectelor prezentate.
La întâlnire au participat preoții protopopi Zaharia Pereș și Caius Andrașoni, din cadrul protopopiatelor Timișoara I și II, preoți din eparhie, membre ale Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe, credincioase din parohiile timișorene și tinere interesate de subiectele dezbătute.