Acasă Actualitate Medici’s Health Culture. Cartea lunii noiembrie 2021: ”Dublă flacără. Dragoste și erotism”,...

Medici’s Health Culture. Cartea lunii noiembrie 2021: ”Dublă flacără. Dragoste și erotism”, de Octavio Paz, laureat Nobel

DISTRIBUIȚI

Medici’s Health Culture. Cartea lunii noiembrie 2021: ”Dublă flacără. Dragoste și erotism”, autor, scriitorul mexican, Octavio Paz, laureat al premiului Nobel.

Marele scriitor al Americi latine explorează în ”Dubla flacără” legătura intimă dintre sex, erotism și dragoste. Pornind de la Banchetul lui Platon și sfârșind cu romanele moderne, Paz scrie, de fapt, o istorie a dragostei și a erotismului.

”Omul și-a creat în sânul naturii un univers aparte, format dintr-un întreg complex de practici, instituții, rituri, idei și lucruri pe care le numim cultură. La origine, erotismul este sex, natură; fiind o creație și având funcții în societate, este cultură. Unul dintre scopurile erotismului este domesticirea sexului și înglobarea lui în societate. Fără sex nu există societate, pentru că nu există procreație, dar sexul amenință totodată societatea. Ca și zeul Pan, este creție și distrugere […] Din cele mai vechi timpuri, societățile trec prin perioade de castitate sau continență urmate de perioade de desfrâu” explică Octavio Paz, Dubla flacără / Regatele lui Pan.

Literatura nu e niciodată inocentă

Chiar dacă Octavio Paz, poetul mexican, laureat Nobel, a fost într-o dispută permanentă cu Roberto Bolaño, un alt poet celebru de limbă spaniolă, din Chile, nu putem să nu vibrăm la cuvintele lui Bolaño, ”Literatura nu e niciodată inocentă!”

Literatura ne condamnă la visare. Literatura germinează vise, zămislește concepte, naște speranțe, deschide cărări, unește continente, creează civilizații. Literatura ne îndrăgostește și ne dezvrăjește. Mai mult decât orice, literatura e umanitate! Natura umană în forma sa cea mai rafinată.

Descoperim romantismul pur, profund, matur și etern la o cină târzie, în doi, pe țărmul Caraibelor, recitând ființei iubite, la lumina lumânărilor, un vers din Octavio Paz… «Trebuie să dormi cu ochii deschiși, trebuie să visezi cu mâinile… trebuie să visezi cu voce tare, trebuie să cânți până când cântecul prinde rădăcini, trunchiuri, ramuri, ramuri, păsări, stele»”, scrie dr. Adrian Badescu, consulul onorific al Mexicului la Timișoara.

Cartea lui Octavio Paz, ”Dubla flacără” se află la vânzare în librăria «Librarium» (29 lei), în Medici’s Academica, Timișoara, bul. Circumvalațiunii nr. 8-10 etaj 1, program Lu-Vi 8.00-20.00.

Medici’s Academica a proiectat un concept unic în România, de sănătate, cultură și speranță, construind o clinică de top cu medici cu o expertiză superioară, în jurul unui nucleu de cultură, reunind o librărie, o galerie de personalități și valori ale Timișoarei și Banatului și un elegant salon de cafea Illy cu arome de cea mai bună calitate.

Comentarii

comentarii