Acasă Actualitate Medici’s: interviu video cu conf. dr. Șerban Negru, președintele OncoHelp, care lămurește...

Medici’s: interviu video cu conf. dr. Șerban Negru, președintele OncoHelp, care lămurește câteva dintre miturile legate de cancer

DISTRIBUIȚI

Într-un episod al Podcastului Medici’s, conf. dr. Șerban Negru, președintele OncoHelp Timișoara, a explicat care ar fi „miturile” adevărate și false despre cancer. Concluzia acestuia ar fi că stilul de viață – inclusiv alimentația – poate crește sau scădea riscul apariției cancerului, însă poveștile de pe internet, legate de anumite alimente care sunt „tratamente minune” ale cancerului, sunt false. Nu același lucru se poate spune despre fumat, de exemplu, despre care studiile au demonstrat că duce la creșteri de câteva zeci de ori de apariție a diferitelor tipuri de cancer.

„Atunci când este vorba despre cancer sunt o grămadă de mituri. Toată lumea știe câte ceva, dar nu neapărat adevărat. Apropo de asta, le spun studenților mei la curs că noi folosim cuvântul cancer ca un adjectiv. Maximum de rău poate fi definit prin «cancer». Ați auzit expresia «cancerul societății românești» când se vorbește de politicieni care calcă pe bec. De foarte multe ori, folosim cuvântul ca un superlativ al unui rău. (…) Nu este singurul cuvânt din vocabularul nostru pe care îl importăm din medicină, avem de exemplu «lepră» sau «ciumă»”, spune dr. Șerban Negru.

Ce ar fi, totuși, cancerul? „Proliferarea necontrolată a celulelor noastre, proprii. În momentul în care ai cancer, ai de fapt o problemă cu propriile tale celule, care seamănă foarte, foarte mult cu cele sănătoase, au o foarte mică eroare și din cauza asta sistemul imun le recunoaște mult mai greu decât o bacterie sau un virus complet diferit de celulele noastre. De aceea este mult mai greu să tratezi cancerul decât o infecție”, a spus tot acesta.

Dr. Șerban Negru a mai explicat că nici astăzi nu există consens general în privința cauzelor care duc la apariția cancerului. „Există dezbateri în reviste de specialitate despre proporția «ghinionului». După părerea mea, rolul ghinionului este minor. De fapt, marea majoritate a cancerelor sunt cauzate de mediu, stil de viață – fumat, alimentație, alcool, infecții”.

Cât despre mituri, doctorul a ținut să lămurească câteva aspecte dintr-un articol de pe internet: nu există dovezi concludente că radiațiile telefoanelor, zahărul, îndulcitorii artificiali sau lactatele duc la apariția cancerului. În privința fumatului, însă, medicul este mai categoric: „Fumatul «poate» duce la cancer? Categoric duce, crește riscul de cancer de zeci de ori”. În ceea ce privește „atitudinea pozitivă”, aceasta are doar efecte indirecte, unei persoane optimiste fiindu-i mult ușor să urmeze tratamentul, de exemplu.

Dr. Șerban Negru a ținut să mai „dărâme” un mit: acela că biopsia duce la „împrăștierea” cancerului. Dimpotrivă, biopsia nu face decât să „ne arate împotriva a ce luptăm”, cancerul răspândindu-se de la sine, fără nicio legătură cu această procedură. În ceea ce privește tratamentul, situația este mai sensibilă doar în privința gravidelor, însă atunci orice procedură este discutată în prealabil cu femeia însărcinată.

O problemă a medicului este cu „remediile naturiste”. „Acest termen acoperă o noțiune vagă. Singurele extracte din plante care și-au dovedit efectul sunt extractele de citostatice. Există o serie de oameni care doresc să profite și susțin că dețin secretul unei anume plante «minune». (…) Induc cumva în eroare, ca și cum noi folosim cine știe ce substanțe «chimice». Unde se trage linia între produse «naturiste» și «nenaturiste»? Toate aceste substanțe se găsesc în natură”, a mai spus Șerban Negru.

„O bună parte din timpul consultațiilor noi o petrecem luptând împotriva acestor mituri. Eu cred că atunci când îți pui întrebări despre cancer (pe internet – n.r.), trebuie să te uiți la sursa informației. Pe de o parte, trebuie reținută ideea că majoritatea cancerelor se vindecă, spre deosebire de acum 100 de ani. Miere, sfeclă și alte tratamente «naturiste» existau din totdeauna. Până acum câteva zeci de ani, în ciuda faptului că aveam la îndemână toate plantele pe care le avem și astăzi, cancerul nu era tratabil. Asta e o realitate care istoric se poate verifica. (…) Cred că știm cu toții sfaturile: nu fuma, mănâncă mai multe fructe și legume, uită obezitatea, fă sport, cam astea sunt regulile. Le știm, mai greu este să le și aplicăm”, a încheiat conf. dr. Șerban Negru.

Comentarii

comentarii