Acasă Actualitate Medici’s: interviu video cu stomatologul dr. Liviu Bălăceanu. Cum avem grijă de...

Medici’s: interviu video cu stomatologul dr. Liviu Bălăceanu. Cum avem grijă de dinții noștri?

DISTRIBUIȚI

În ultimul episod al Podcastului medical, dr. Liviu Bălăceanu, de la Clinicile Medici’s, lămurește principalele probleme legate de igiena orală. Printre altele, acesta ne spune cât de des trebuie să ne schimbăm periuța de dinți, cât de des să apelăm la o procedură de detartraj și ne arată de ce este importantă ața dentară și apa de gură.

„O igienă dentară bună se face, în primul rând, printr-un periaj corect. Prin periajul zilnic – ideal ar fi după fiecare masă, dar este suficient dimineața și seara –  se îndepărtează practic placa bacteriană de pe suprafața dinților. Placa bacteriană se va depune întotdeauna. Bacteriile din cavitatea bucală au activitate continuă și, atunci, influențată și de ce mâncăm, ce bem, conținutul de zaharuri minerale, această placă se depune pe suprafața dinților. Ideal ar fi să fie îndepărtată pentru a preveni astfel diversele afecțiuni care pot apărea atât la nivelul dintelui, cât și la nivelul gingiilor și țesutului”, spune dr. Liviu Bălăceanu.

Acesta a dat și câteva sfaturi, cum ar fi schimbarea periuței de dinți, în mod ideal, la fiecare trei luni sau chiar și înainte, atunci când aceasta prezintă urme vizibile de uzură. Recomandată este și completarea igienei orale cu folosirea aței dentare pentru îndepărtarea resturilor din zone greu accesibile. De asemenea, și apa de gură are rolul său. Aceasta poate fi de folosință zilnică sau specială, folosită la recomandarea unui medic stomatolog. Pe lângă curățarea plăcii bacteriene, aceasta oferă și prospețime. În ceea ce privește tartrul, placa bacteriană care se depune începând de la baza dintelui de-a lungul timpului, de cele mai multe ori îndepărtarea acestuia se poate face doar la cabinetul medical. Stomatologul a recomandat efectuarea unui detartraj la fiecare șase luni, interval la care, de altfel, ar și trebui făcut un consult periodic.

Multe dintre principalele afecțiuni ale dinților – și ale cavității bucale –, a mai spus dr. Bălăceanu, sunt date de fumat. Această activitate poate duce atât la apariția cariilor, cât și la probleme gingivale sau la apariția petelor pe dinți.

Comentarii

comentarii