Acasă Actualitate Medicul Dorel Săndesc: ”Situația este extraordinar de gravă! Am eșuat total, și...

Medicul Dorel Săndesc: ”Situația este extraordinar de gravă! Am eșuat total, și ca popor, și ca autorități!”

247
DISTRIBUIȚI

Medicii ATI transmit un mesaj dramatic în aceste zile de recorduri negative ale epidemiei din România. Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă, a vorbit miercuri, în exclusivitate la Realitatea PLUS, despre cât de puțin timp rămân goale paturile de la ATI în aceste zile, de eforturile supraomenești ale medicilor. În același timp, acesta a criticat dur și amenințările extreme pe care le primesc tocmai cei care luptă, la maximum, pentru salvarea românilor doborâți de COVID-19.

„Situația este extraordinar de gravă. Astăzi (miercuri, 6 octombrie – n.red.) la videoraportul pe ATI, pe toată zona de Vest a României, pe ATI-COVID, nu există NICIUN loc liber. Toate sunt ocupate. S-au deschis 15 paturi noi în zonă s-au ocupat instant. În două ore a fost plin. Facem eforturi în continuare să suplimentăm. 4 paturi se vor ocupa instant, în UPU sunt pacienți gravi, care sunt intubați și așteaptă ATI”, a anunțat medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă, miercuri, la Realitatea PLUS.

Vicepreședintele SRATI consideră că „din păcate, noi am eșuat, total, și ca popor, și ca autorități, si acum plătim această notă de plată grea pentru acest eșec, si cea mai grea notă o plătim noi, personalul, care suntem suprasolicitați”.

„E foarte dureros când acum vin la ATI, peste 90%, acei oameni care nu s- au vaccinat. Ne pare rau pentru ei. Dar ei sunt cei care ne-au acuzat ca suntem mincinoși, criminali și naziști și acum sufera crunt, regreta amarnic. Acesta e tabloul trist reflectat de oglinda unei pandemii, al țării noastre, al pandemiei, foarte dureros pentru noi”, a mai spus medicul ATI.

Dorel Săndesc a dat exemplu ce se întâmplă în statele vest-europene, și nu numai, unde situația este cu mult mai bună față de tragedia cu care se confruntă deja țara noasatră. Principala cauză a recordurilor negative, dramatice din România este reprezentată de rata mult prea mică de vaccinare, față de celelalte țări din Europa, din UE, chiar față de vecinii noștri, spune Dorel Săndesc.

„Ne uităm în Europa de Vest, dar chiar vecinii nostru, ungurii și ceilalți nu au această problemă. Ei au un număr foarte mari de cazuri pozitive, dar spitalele sunt libere, nu au atâtea cazuri la ATI, sunt libere. Diferenta e clara, procentul de vaccinare, au atins acea imunizare colectiva, au peste 70%, peste 80%, mulți ating 90% și au transformat o teribila molima intr-o banala viroza sezonieră”, a mai spus Dorel Săndesc.

În același timp, vicepreședintele SRATI a criticat dur atacurile primite de medici din partea multor români, care fac acuzații grele. Acesta spune că se primesc foarte multe mesaje în care medicii și personalul medical sunt făcuți criminali, fasciști și amenințați chiar cu moartea.

„Odată cu creșterea presiunii, extraordinare, la limite mai mari decât oricând, se accentuează și injuriile și agresiunea din partea unor concetateni, care nu sunt puțini

Un coleg tânăr de-al meu, Armin Zahra, care a lucrat extraordinar de mult ăn zone COVID,a fost detașat la spitalul din Ploiești, este  acuzat ca e evreu si trimis la Auschwitz. Primim pe mail-ul spitalului mesaje de genul: Vine procesul de la Nurneberg, naziștilor teroriști. (…). Pentru aceste crime veți arde în foc, criminalilor! (…) Să vă înțepați între voi cu otrava asta inventată!. (…)

Ne luptăm în cele mai grele condiții, suntem epuizați si iata ce primim de la o parte a societății românești. Aceasta este realitatea! Să lucrezi în sânge și în suferință și moarte și să primești asa ceva ca răsplată”, a relatat Dorel Săndesc, la Realitatea PLUS.

Acesta a anunțat că „noi suntem obligați să contractăm o casă de avocati si să rezolvam aceste cazuri, prin care-și permit asemenea exagerari, abuzuri fața de cei care lupta cât pot,  la maximum pentru a-și salva concetățenii”.

Comentarii

comentarii