Acasă Actualitate Medicul epidemiolog Emilian Popovici avertizează despre o posibilă explozie a numărului cazurilor...

Medicul epidemiolog Emilian Popovici avertizează despre o posibilă explozie a numărului cazurilor de COVID-19, începând din toamnă

DISTRIBUIȚI

Medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședintele Societăţii Române de Epidemiologie, avertizează în legătură cu creșterea cazurilor de COVID-10 de la Terapie Intensivă în ultima săptămână. Acesta susține și că o explozie a numărului de cazuri poate urma în sezonul rece, începând din toamna acestui an.

Medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședintele SREPI, susține că numărul mare de cazuri noi, de 11.000 – 12.000, raportate la sfârșitul lunii iulie și la începutul lunii august se datorează variantelor noi de coronavirus, extrem de transmisibile. Numărul de infecţii noi raportate zilnic este strâns legat de numărul de testări efectuate, a mai spus Emilian Popovici, pentru „Viaţa Medicală”.

Medicul epidemiolog a explicat că extrem de importanți sunt doi factori: numărul persoanelor spitalizate din cauza COVI-19 și gradul de ocupare a paturilor din secţiile de terapie intensivă.

În momentul în care crește numărul de cazuri din spitale, este clar că va crește și numărul de persoane infectate, a precizat Popovici.

„Se poate observa că, de la sfârșitul lunii iunie, spitalizările au crescut de la 400 și ceva (…) la 4.400. Și mai fidel este indicatorul legat de cazurile de ATI. Și acestea, dacă ne uităm în ultima săptămână, de exemplu, au crescut de la 215 la 263 (la 1 august – n.r.). Este o creștere care pare nesemnificativă, dar este un început”, a avertizat medicul epidemiolog Emilian Popovici.

Acesta a menționat, comparând R0, numărul bazal de reproducere a mai multor variante ale virusului, că variantele de coronavirus care circulă în prezent sunt chiar de cinci ori mai transmisibile. Varianta primară Wuhan, de exemplu, avea un număr bazal de reproducere de 3, ceea ce înseamnă că un infectat confirmat infecta alte trei persoane în colectivitatea în care se afla.

„La varianta BA.1, numărul acesta este de 8. Deci un infectat confirmat infectează alte opt persoane. La varianta BA.2, numărul R0 este de 12 (…). Iar la BA.4 și BA.5 acest număr este de 16. Ne dăm seama că este o diferenţă între varianta Wuhan și varianta BA.4 sau BA.5. Acestea sunt de cinci ori mai transmisibile decât varianta iniţială”, a adăugat epidemiologul, potrivit viata-medicala.ro.

Astfel, transmisibilitatea deosebit de crescută trece peste temperaturile ridicate ale verii și „profită din plin de faptul că oamenii circulă foarte mult”, mai ales că este perioada concediilor. Cu cât oamenii circulă mai mult, cu atât numărul de contacte este mai mare și cu atât numărul de infecţii cu SARS-CoV-2 este mai mare, a reamintit medicul epidemiolog.

„Ne putem aștepta la o creștere progresivă a numărului de infecţii care, însă, nu este absolut necesar să fie explozivă acum. Dar se rezervă această posibilitate pentru perioada de sezon rece, în funcţie de variantele care vor fi circulante la momentul respectiv”, a mai avertizat Emilian Popovici.

Comentarii

comentarii