Acasă Actualitate Medicul pneumolog Cristian Oancea: ”Trebuie să fim foarte atenţi şi monitorizăm efectele...

Medicul pneumolog Cristian Oancea: ”Trebuie să fim foarte atenţi şi monitorizăm efectele vapingului. Trebuie să spunem că nu există nicio formă de tutun care să fie sănătoasă, toate formele sunt nocive pentru organism”

DISTRIBUIȚI

Medicul pneumolog Cristian Oancea explică faptul că, deşi cancerul bronho-pulmonar era considerat ”o boală a vârstnicului”, acum există pacienţi care au 30-35 de ani. ”Trebuie să spunem că nu există nicio formă de tutun care să fie sănătoasă, toate formele sunt nocive pentru organism”, subliniază medicul.

”Eu am pacienţi care au 30-35 de ani. Dacă acum 10 ani, 15 ani, era privită ca o boală a vârstnicului, atât cancerul bronho-pulmonar, cât şi şi bronho-pneumopatia cronică obstructivă, din nefericire, cu aceşti factori  cumulativi – fumat activ, fumat pasiv, trebuie să fim foarte atenţi şi monitorizăm efectele vapingului. Trebuie să spunem că nu există nicio formă de tutun care să fie sănătoasă, toate formele sunt nocive pentru organism. Această expunere la radon, la azbest, la microparticule nu face decât să ne dăuneze”, a declarat Cristian Oancea, joi seară, la Medika Tv.

Medicul a arătat că la o persoană care fumează la 15-16 ani, în 10 ani plămânul va avea un grad de emfizem, după care începe să îmbătrânească rapid.

”Dacă apare emfizemul la 25 de ani, 30 de ani şi cum unul din patru pacienţi, estimativ, cu BPOC, cu emfizem pulmonar, dezvoltă cancer pulmonar, poţi să te trezeşti la vârsta de 35 de ani, la 40 de ani, 45 de ani, când eşti în puterea vârstei, că începi să scuipi sânge”, a explicat medicul.

Nicotina provoacă dependenţă la fel ca heroina sau cocaina

”Trebuie să ştim un lucru: când te duci la magazin şi cumperi acel pachet de ţigări, pe care scrie: ai grijă că poţi să mori… Poţi să faci cancer de laringe, de orice… deci trebuie să fii conştient, când tu dai banii pe acel pachet de ţigări, că dai banii şi îţi cumperi bucăţică din moarte. (…) Nicotina, care se găseşte în ţigară, este un factor adictiv foarte puternic. Practic, avem cinci factori adictivi: cocaina, heroina, nicotina, toate trei pe acelaşi nivel, deci nu este unul mai prejos decât altul, barbituricele şi alcoolul. Nicotina este opt ori mai adictivă decât alcoolul. 80% din nicotină se elimină pe calea ficatului, dar 20% rămân în plămân, intră rapid în sânge, îţi recrutează acei receptori de dopamină, care secretă dopamina, acel hormon al plăcerii, şi este dovedit ştiinţific că nicotina poate să-ţi elibereze până la 40% o cantitate crescută de dopamină în plus, deci practic devii din ce în ce mai dependent de acest viciu, care te omoară”, a afirmat medicul pneumolog Cristian Oancea, joi seară, la Medika Tv.

În ceea ce priveşte fumatul pasiv, el a explicat faptul că, la două ţigări fumate de un fumător, cei aflaţi lângă, dar care nu trag din ţigară, fumează, indirect, o ţigară.

Comentarii

comentarii