Acasă Actualitate Medicul Virgil Musta, achitat de Tribunalul Timiș în dosarul în care este...

Medicul Virgil Musta, achitat de Tribunalul Timiș în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu

DISTRIBUIȚI

Medicul Virgil Musta a fost achitat în primă instanță în dosarul DNA în care a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu. Procurorii DNA l-au acuzat că ar fi determinat trei asistente de la Spitalul “Victor Babeș” Timișoara să efectueze prelevări de probe medicale pentru o firmă la care este acționar, s-au soldat cu o absolvire pentru medicul respectiv.

Decizia instanței de a-l achita pe Virgil Musta a venit în urma unor analize amănunțite și a unei pledoarii susținute de avocatul acestuia.

Conform motivării sentinței dată de judecătorii de la Tribunalul Timiș: „faţă de situaţia de fapt efectiv reținută prin rechizitoriu, respectiv prelevarea de probe biologice de către asistentele medicale (…) în perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, în intervalul orar 07:00-10:00, de la aproximativ 9/10 persoane pe zi, ce nu corespundeau definiției de caz, instanța apreciază că fapta s-ar circumscrie unei posibile abateri disciplinare şi nu unei infracțiuni de abuz în serviciu. Instigatorul va răspunde penal doar dacă instigatul a comis cel puțin o tentativă încriminată, condiţie neîntrunită în cauză, întrucât cele trei asistente nu au comis o infracțiune pedepsită de legea penală, ci o eventuală abatere disciplinară de la contractul de muncă. Drept urmare, Tribunalul constată că se impune achitarea inculpatului Musta Virgil Filaret în baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cpp, pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Instanța a considerat că nu sunt probe care să susțină acuzațiile procurorilor DNA.

„Mai mult, nici din probe nu a rezultat faptul că inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi solicitat celor două inculpate să nu ia măsurile legale faţă de cele trei asistente medicale şi de a nu întocmi şi aproba foile colective de prezenţă, inculpatele Manolescu şi Albu declarând că nu au existat presiuni, discuţii, relaţii conflictuale, alte acţiuni desfăşurate de către inculpatul Musta care să le determinare să nu îşi desfăşoare conform legii activitatea medicală sau managerială. Pe lângă argumentele de mai sus, se va impune achitarea inculpatului Musta Virgil Filaret şi în considerarea faptului că şi faţă de inculpatele Manolescu Diana Luminița şi Albu Diana Maria, instanța va dispune achitarea conform art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cpp, or, așa cum s-a mai precizat pentru ca instigatorul să răspundă penal este necesar ca instigatul să comită cel puțin o tentativă încriminată”, se mai spune în motivarea sentinței.

Alături de Musta au fost trimise în judecată Diana Manolescu, director medical al spitalului, o asistentă medicală şi o altă femeie, medic.

Toate celelalte persoane din dosar au fost achitate, dar decizia nu este definitivă.

Medicul Virgil Musta este cunoscut pentru implicarea sa în gestionarea crizei sanitare generate de pandemia de Covid-19, și a fost în centrul atenției încă de la izbucnirea epidemiei în România.

 

Comentarii

comentarii