Acasă Actualitate Medicul Virgil Musta: „Anul 2021 devine oficial anul cu cea mai mare...

Medicul Virgil Musta: „Anul 2021 devine oficial anul cu cea mai mare mortalitate din istoria recentă a României… Vina o poartă rata scăzută a vaccinării”

DISTRIBUIȚI

Medicul Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Victor Babeș Timișoara, a realizat o analiză riguroasă a datelor oficiale la doi ani de pandemie. Conform acestora, de la începutul pandemiei și până în aprilie 2022, au fost depistate în lume peste 491.000.000 de persoane infectate cu noul virus. Numărul de decese a fost mare, peste 6.175.000 de persoane care erau infectate cu noul coronavirus în momentul decesului.

„Foarte probabil ca numărul celor infectați să fi fost mult mai mare, dar mulți nu s-au testat sau nu au fost înregistrați în statisticile oficiale. La începutul pandemiei se estima că numărul real al celor infectați este de circa 10 ori mai mare decât al celor depistați, deoarece în multe țări nu exista capacitatea de testare necesară, dar nici voința celor bolnavi de a se testa. Ulterior, capacitățile de testare s-au mărit, dar a rămas cu siguranță un număr semnificativ de persoane infectate, dar neconfirmate oficial.

Pentru cei care susțin că acest număr de decese nu este cauzat de infecția cu SARS-CoV-2, ci de alte boli pentru care se murea oricum și până acum, statisticile oficiale arată în mod foarte clar un exces important al deceselor față de media anilor de dinainte de pandemie (2015-2019). Acest număr mai mare de decese comparativ cu media anilor anteriori este și mai evident în rândul persoanelor în vârstă și a celor cu comorbidități importante, precum bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea, bolile pulmonare cronice, bolile renale cronice, neoplaziile și altele”, a mai explicat medicul Virgil Musta, pe platforma City Doctors.

În România au murit cu peste 100.000 de persoane mai mult decât media deceselor din anii anteriori pentru o perioadă similară. În primele luni după apariția vaccinului și începerea campaniilor din diferite țări, numărul de decese la un milion de locuitori a fost destul de apropiat între România și media din Uniunea Europeană.

„Evident că sunt diferite cauze pentru acest excedent de decese, dar nu avem cum să nu îl corelăm direct sau indirect cu pandemia Covid-19. Anul 2021 devine oficial anul cu cea mai mare mortalitate din istoria recentă a României. Am avut practic un număr suplimentar de decese echivalent unei perioade lungi de război.

Dar după aceea, pe măsură ce în majoritatea țărilor din UE a crescut foarte mult procentul persoanelor vaccinare, la noi creșterea numărului de vaccinați s-a produs mult mai încet și observăm o diferență foarte mare între numărul celor decedați în România comparativ cu media din UE, raportat la milionul de locuitori. Procentul mic al persoanelor vaccinate în România a condus și la un număr mult mai mare de cazuri de persoane bolnave de Covid-19 la milionul de locuitori, comparativ cu alte țări din UE, în care procentul vaccinaților a fost mult mai mare. Numai Bulgaria are cifre comparabile cu noi, ei având și rate de vaccinare comparative cu ale noastre”, a mai susținut medicul.

România nu stă deloc bine la capitolul decese în comparație cu principalele țări europene: Germania, Franța, Italia, Anglia, cu sisteme de sănătate superioare nouă, dar și față de Bulgaria.

„La începutul pandemiei numărul de decese a fost foarte bine ținut sub control datorită măsurilor luate rapid, lock-down prin starea de urgență și obligativitatea internării tuturor cazurilor depistate, ceea ce a permis și tratamentul precoce. Odată cu relaxarea măsurilor și a respectării regulilor de prevenție, a obligativității internării, coroborate cu o educație sanitară precară, care a făcut loc teoriilor conspiraționiste și fake news-urilor, din fruntașii Europei am ajuns din nou codașii. Se observă clar că marea majoritate a țărilor europene a învățat ce trebuie făcut, pe când noi, împreună cu vecinii noștri bulgarii și ungurii ne-am descurcat rău, mortalitatea crescând la fiecare val pandemic, culminând cu valul 4 produs de tulpina Delta, mai contagioasă, dar și foarte patogenă”, a punctat Virgil Musta.

”Vina o poartă rata scăzută a vaccinării”, spune medicului Virgil Musta. În România, procentul celor vaccinați cu o doza este de 42,3%, iar cu 2 doze de 41,9%, adică la jumătate din media europeană. Specialiștii spun că vaccinarea protejează mai puțin împotriva îmbolnăvirii, dar asigură o protecție ridicată împotriva formelor severe și deceselor, mai ales la persoanele cu risc.

„Acest lucru s-a observat clar în țări cu rata mare de vaccinare, Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, unde mortalitatea a scăzut foarte mult în valurile 4 și 5, în ciuda numărului mare de cazuri. Se vede clar în grafice cum țările europene, pe măsură ce vaccinau, au redus drastic numărul deceselor, chiar dacă au avut cazuri multe, spre deosebire de noi, unde vaccinarea s-a blocat undeva prin luna aprilie – mai 2021, iar valul 4 pandemic, care a fost deosebit de patogen, ne-a găsit cu garda jos. După ce au atins acest prag de vaccinare, au scos toate restricțiile, iar în valurile 4 și 5, deși au avut un număr mare de cazuri, au avut foarte puține forme severe sau mortale. Practic, după ce s-au vaccinat, au ridicat restricțiile, permițându-și să riște eventuale noi îmbolnăviri, care nu i-au afectat prea mult, ci și-au mai întărit suplimentar imunitatea și prin boală. Toate aceste date statistice arată foarte clar eficiența măsurilor de prevenție nespecifice, adică purtarea măștii, distanțarea socială și igiena mâinilor utilizate până la apariția vaccinurilor și demararea campaniilor de vaccinare, după care, rata de vaccinare a devenit factorul decisiv care a făcut diferența între țări, în special în ceea ce privește numărul deceselor.

Din cauza procentului mic de vaccinare de la noi din țară, mortalitatea a fost de peste 10 ori procentual mai mare decât în majoritatea țărilor vest-europene. Pentru a preîntâmpina posibilitatea ca pandemia de Covid-19 să continue să facă ravagii la noi în țară este esențial să continuăm vaccinarea pentru a crește procentul, în special al persoanelor în vârstă și al celor cu diverși factori de risc. (…) Politici clare implementate coerent de educație pentru sănătate, preocupare constantă pentru un stil de viață sănătos, programe de control periodic și de prevenție individuală – sunt doar câteva direcții generale, care însă trebuie detaliate și puse concret în practică”, a mai punctat Musta.

Graficele și datele prezentate se pot găsi și pe platforma City Doctors unde, după autentificare, trebuie accesată secțiunea „Informații utile despre sănătatea mea”. Persoanele care nu au cont se pot înscrie pe platformă.

Comentarii

comentarii