Acasă Actualitate Medicul Virgil Musta, personaj principal în pandemia COVID, achitat definitiv, după ce...

Medicul Virgil Musta, personaj principal în pandemia COVID, achitat definitiv, după ce a fost acuzat de abuz în serviciu

DISTRIBUIȚI

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a fost unul din personajele importante folosite de autorități pentru a comunica cu cetățenii în perioda pandemiei COVID. La scurt timp după pandemie, Musta a intrat în atenția DNA București, care l-a acuzat pe medic de abuz în serviciu. Instanța i-a dat dreptate lui Virgil Musta, care a fost achitat.

DNA a susținut că Musta, în calitate de șef de secție, a îndemnat trei asistente din ambulatorul spitalului, să-și încalce atribuțiile de serviciu și să preleveze teste contra cost în beneficiul societății private M- Profilaxis.

De asemenea, DNA a considerat că Musta, prin influența pe care am avut-o datorită notorietății, le-a determinat pe directorul medical și pe asistentă șefă din ambulator, să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu: să nu întreprindă niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare pentru cele trei asistente, astfel că s-ar fi produs un prejudiciu de 12.172,89 lei spitalului deoarece s-a platit integral salariul celor trei asistente.

Virgil Musta a fost achitat definitive de instanță, iar acum medicul a trimis o scrisoare deschisă prin care a ținut să explice ce s-a întâmplat.

În luna iulie 2020 exista o cerere foarte mare de testare PCR SARS CoV2 contra cost, deoarece multe persoane doreau să mearga în concediu sau la munca în străinătate și li se solicita aceste teste, iar pe de alta parte, persoane contacte doreau să știe dacă sunt pozitivi pentru a-și proteja familia. OMS și Comisia de luptă anti Covid din cadrul Ministerului Sănătății solicitau creșterea capacității de testare, element cheie pentru ținerea sub control a focarelor aparute. În acest context capacitatea de testare prin teste PCR ARN SARS CoV2 a laboratoarelor acreditate în Timisoara era depașită. Tot în aceeași perioadă, au apărut primele cazuri de infecție SARS CoV2 în instituții cum ar fi CJAS Timiș, Serviciul Rutier IPJ Timiș, Aeroportul Internațional “Traian Vuia” Timișoara care neavând buget să-și testeze angajații riscau, să-și oprească activitatea. Singurul laborator care mai avea capacitate de a efectua teste era laboratorul Spitalului V. Babeș din Timișoara, deoarece acesta efectua teste doar persoanelor suspecte, cu simptomatologie, ce se încadra în definiția de caz, dar nu avea resurse financiare pentru a cumpăra testele și materialele necesare testarii contra cost și nici posibilitatea fiscalizării testelor. În acest context a început colaborarea dintre SC M Profilaxis și Spitalul V Babeș, printr-un contract perfect valabil, în care SC M Profilaxis punea la dispoziție materialele necesare testării și efectua recoltările, laboratorul Spitalului V Babeș prelucra probele, iar cea mai mare parte din profit mergea la spital. Din profitul realizat SC M Profilaxis a efectuat peste 300 de teste gratuite pentru instituțiile statului aminitite, pentru ca activitatea acestora să poată continua”, a explicat Virgil Musta.

 Acesta mai spune că cele trei asistente care lucrau în ambulatoriul Spitalului Victor Babeș Timisoara acuzate de DNA de abuz în serviciu, a căror atribuții de serviciu în intervalul orar 7-10 erau acelea de a recolta probe pentru depistarea infecției SARS CoV2 la pacienții cu simptomatologie conform definiției de caz, și-au îndeplinit în intregine obligațiile de muncă, iar in timpul liber au ajutat personalul de la Profilaxis recoltând și contra cost pentru ca pacienții să nu stea prea mult și totodată să fie recoltați toți cei care se prezentau pentru testare.

Acest ajutor DNA l-a considerat abuz în serviciu, neînțelegând că era o stare de spirit în care toți doream să fim folositori, ajutam cu ce puteam astfel ca lucrurile să funcționeze bine, ceea ce a dus la rezultate foarte bune în această luptă. Asistentele știau că și personalul Profilaxis ajuta gratuit DSP la triajul epidemiologic din aeroport ca avioanele să poată decola și ateriza considerând astfel că trebuie și ele să ajute”, a adăugat Musta.

În ceea ce priveste a doua acuzație, neexistând nici o dovadă scrisă sau verbală de instigare, întrucât eu nu am vorbit cu niciuna dintre inculpate despre acest subiect, mai mult cu asistenta șefă nici nu m-am întâlnit pe perioada derulării contractului, se susține în rechizitoriu că instigarea s-a manifestat prin influența pe care am avut-o în spital, ce a creat un ascendent moral asupra celor două inculpate și le-a determinat să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, ceea ce este absurd. Ambele instanțe au aratat că acuzațiile de abuz în serviciu nu se susțin conform legislației, și ca atare nu există nici instigare la abuz în serviciu. În ceea ce priveste prejudiciul: Spitalul care a câștigat o suma importantă de lei prin acest contract, a și specificat că nu a fost prejudiciat”, a explicat Virgil Musta.

Comentarii

comentarii