Acasă Actualitate Memoria Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara – în 24 de...

Memoria Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara – în 24 de ore de film. Lansarea oficială, în decembrie

148
DISTRIBUIȚI

Arhiva Revoluției din Decembrie 1989 prinde formă și consistență la Timișoara cu ajutorul cetățenilor. Un proiect dedicat memoriei Revoluției din Decembrie 1989  de la Timișoara început în urmă cu doi ani a reușit să adune până în prezent un material de 24 de ore de filmare brută.

Este vorba de interviuri realizate de elevi timișoreni voluntari cu peste 40 de persoane care au participat direct la evenimentele din decembrie 1989. Filmele sunt inserate în harta interactivă de pe www.gistm.ro/revolutie, fiecare ”poveste” fiind asociață locului despre care vorbește și toate pot fi accesate liber.

În ediția de anul acesta, proiectul continuă cu colectarea poveștilor sub formă de interviuri, dar și de imagini. Această parte dedicată imaginilor se numește sugestiv reVEDERE și îi invită pe toți cei care dețin fotografii, diapozitive, filme din decembrie 1989 să contribuie la realizarea unei arhive de memorie colectivă a orașului. Un sondaj inițial arată că astfel de imagini există în albumele de familie și sunt persoane care ar dori să le facă publice.

Fotografiile vor fi asociate locului în care sunt făcute într-o hartă digitală similară celei dedicate interviurilor. Accesul vizitatorilor pe site este liber, toate materialele putând fi folosite în documentare, cercetare, ca material didactic, turistic. Realizarea unei astfel de arhive de imagine este necesară pentru memoria colectivă, implică personal timișorenii, salvează de la degradare și uitare documente și povești care merită să fie cunoscute.

Toți cei care doresc să contribuie cu astfel de imagini sunt invitați să le incarce într-un formular online, accesând https://forms.gle/UgaVPnZfb17EDnAc7.

Pentru cei care, din diverse motive, nu doresc să incarce online imaginile, organizatorii vor deschide în zilele de 6 și 7 noiembrie, în intervalul orar 10-14, două centre de colectare directă: Memorialul Revoluției (Strada Oituz, nr. 2B), respectiv Universitatea de Vest din Timișoara (sediul central, Bd. Parvan, nr. 4, în holul mare de la parter).

Fotografiile vor fi scanate și înapoiate proprietarului, imaginile fiind înscrise în arhiva digitală ca act de donație și fiind folosite strict în scop necomercial. Dacă donatorii doresc, numele lor va fi publicat pe orice material care folosește imaginea donată în acest proiect.

Lansarea publică a arhivei de imagini va fi programată în luna decembrie, la Memorialul Revoluției din Timișoara.

reVEDERE este o idee dezvoltată în cadrul Școlii de Vară Astra din 2021 de un grup de tineri studenți geografi (Andreea Triponescu, Adelina Tuță, Fabian Beșca, Victor Jurj, Alexandru Pleșu), coordonați de dr. Alina Satmari, lector în cadrul Departamentului de Geografie. Demersul lor este sprijinit de Universitatea de Vest din Timișoara, Memorialul Revoluției din Timișoara, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Asociația Comunitatea GIS din Timișoara și speră să fie susținut de cât mai mulți timișoreni.

Comentarii

comentarii