Acasă Actualitate Memorial 89! “La 33 de ani, încă se duce o muncă de...

Memorial 89! “La 33 de ani, încă se duce o muncă de manipulare a adevărului despre Revoluția din 1989”

DISTRIBUIȚI

Luni, 12 decembrie, la Memorialul Revoluției din Timișoara, str. Oituz nr.2B, a avut loc lansarea numărului 29-30 al revistei Memorial 89. Este vorba despre un număr deosebit și prin prisma publicării unor interviuri cu personaje cheie ale Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara: Ion Iliescu (fost președinte al României), Radu Tinu (fost adjunct-șef al Securității Timiș), Tiberiu Abraham (parașutist la Unitatea Militară din Caracal), dr. Nicola Trăilă, medic chirurg la Spitalul Județean Timiș) și Vasile Farcău (arestat în 17 decembrie 1989).

Despre volum, Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției Timișoara, a spus: “Este consistent atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ și în ceea ce privește informațiile. Sunt interviuri cu personaje care au avut roluri importante, în revoluția din 1989. Vorbim de Ion Iliescu, fostul președinte al României, Radu Tinu, adjunctul securității din Timiș, un medic care a activat în spital în timpul revoluției, dar și alți participanți. Avem personaje care au trăit din plin acele evenimente din decembrie 1989. Încercăm să avem cât mai multe interviuri și evenimente și documente despre revoluția din 1989, evenimente de istoria orală. Vom aduce și mai multe studii realizate de cercetătorii memorialului, despre manifestările din decembrie 1989, fiindcă observăm, la 33 de ani, că se duce o muncă de manipulare a adevărului despre revoluția din 1989. Nu se dorește a se spune cât mai corect ce se întâmplat atunci. Noi vrem să prezentăm exact ce s-a întâmplat atunci”.

Lucian Ionică: “Știm cu toții că revoluția din 1989 a fost foarte importantă și ne-a schimbat viața tuturor. De aceea acest eveniment trebuie cunoscut în cele mai mici detalii, chiar dacă au trecut 33 de ani. Pe de altă parte, evenimentele trebuie menținute vii în memoria noastră mai ales în cea a tineretului. Nu trebuie să uităm importanța lor, iar memorialul prin întreaga sa activitate, prin acest buletin și prin celelalte publicații și studii istorice, contribuie la cunoașterea și menținerea în atenția noastră a Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara și din România”.

Lucian Vasile Szabo, vicepreședintele Memorialului Revoluției Timișoara: “Acest buletin este un dosar destul de larg despre evenimentele din decembrie 89, cu foarte multe elemente de istorie exactă și bine puse la punct. Este un dosar care trebuie citit, fiindcă rolul lui este de a scoate în evidență anumite fapte care au avut loc atunci în 1989. E un dosar despre evenimente care au avut loc în decembrie 1989 de cea mai mare importanță. Ar fi fost bine dacă apărea în două numere, dar publicația are consistența a două numere de revistă”.

 

 

Comentarii

comentarii