Acasă Eveniment Mentorii Hertei Müller – sărbătoriţi la Timişoara

Mentorii Hertei Müller – sărbătoriţi la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Herta Müller nu ar fi luat niciodată Premiul Nobel pentru Literatură fără ajutorul lor… Probabil, nici nu s-ar fi apucat de scris vreodată… Herta a recunoscut, în repetate rânduri, că influenţa lor a fost covârşitoare pentru ce avea să scrie mai târziu. În aprilie 2012 se împlinesc 40 de ani de la constituirea celebrului grup de scriitori de expresie germană „Aktionsgruppe Banat” (Grupul de Acţiune Banat). Aceştia vor fi sărbătoriţi cum se cuvine la Timişoara.

Ceauşescu le-a spulberat visele…

Colectivul de Germanistică de la Universitatea de Vest din Timişoara, în colaborare cu Institutul pentru Istoria şi Cultura Germană din Sud-Estul Europei, de pe lângă Universitatea „Ludwig Maximilians” din München, organizează în perioada 26 – 28 aprilie 2012 Sesiunea Internaţională „Grupul de Acţiune Banat – 40 de ani de la înfiinţare”. Soarta tinerilor visători care s-au adunat iniţial pentru a dezbate probleme legate de existenţa unei literaturi de limbă germană în condiţiile României comuniste din anii 1970 a fost pecetluită de Regimul Ceuaşescu. Pe 2 aprilie 1972, „Grupul de Acţiune Banat” este înfiinţat oficial. Doar trei ani mai târziu, regimul comunist avea să le spulbere visele. „Grupul de orientare marxistă a vrut să promoveze adevăratul marxism, cel de tip occidental, nu cel răspândit de regimul dictatorial al lui Ceauşescu. Securitatea avea să-i desfiinţeze în octombrie 1975. Herta Müller a susţinut, cu diferite ocazii, influenţa hotărâtoare a Grupului de Acţiune Banat asupra evoluţiei ei scriitoriceşti”, ne-a spus profesorul universitar doctor Roxana Nubert, şefa colectivului de limbă germană din UVT.

Vin să-şi reamintească visul ce i-a unit…

În frunte cu Richard Wagner, grupul format din Albert Bohn, Rolf Bossert, Werner Kremm, Johann Lippet, Gerhard Ortinau, Anton Sterbling, William Totok şi Ernest Wichner a  adus un suflu nou în ceea ce priveşte depăşirea condiţiei de literatură a unei minorităţi, precum şi în ceea ce priveşte reflectarea critică atât a realităţilor lumii şvăbeşti, cât şi a celei  româneşti. Grupul de Acţiune Banat  a însemnat deschidere şi spirit critic. Prin aportul acestor scriitori, literatura de expresie germană din România a atins punctul său culminant. Deschiderea manifestărilor de la Timişoara are loc joi, 26 aprilie, de la ora 18, în prezenţa consulului german, Klaus Christian Olasz. De la ora 19.30 are loc vernisajul expoziţiei „Grupul de Acţiune vs Securitate”, organizată de Cristina Anişescu (CNSAS) şi William Totok (Berlin). Lucrările vor continua în zilele de 27 şi 28 aprilie, începând cu ora 9, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”. La evenimentul de la Timişoara participă mulţi dintre membrii celebrului grup de scriitori, reprimat de securitatea din România.

 

Comentarii

comentarii