Acasă Actualitate “Mic atlas al judeţului Timiş, caleidoscop”

“Mic atlas al judeţului Timiş, caleidoscop”

DISTRIBUIȚI

Localităţile Timişului, cu oamenii şi poveştile lor, într-o carte de remarcabilă:
De sub tipar a apărut o carte ce încă mai miroase a tuş proaspăt. De fapt, este vorba despre un… atlas. “Mic atlas al judeţului Timiş, caleidoscop” se numeşte cartea, o ediţie îngrijită de Dinu Barbu. Cartea este apărută cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, avându-l ca şi consultant administraţie locală pe dipl. ing. Răzvan Hrenoschi. Cartea este o lucrare cu informaţii dintre cele mai diverse despre localităţile judeţului Timiş. De la detalii istorice până la personalităţile care au trăit şi trăiesc încă în aceste localităţi ale judeţului. Localităţile sunt în ordine alfabetică, având prioritate municipiile şi oraşele din judeţ. Apoi, urmează fiecare comună din judeţ, fiecare cu bogăţiile ei. Iar bogăţiile unui loc pe acest pământ sunt multe, de la oamenii pe care îi are, instituţii, biserici, baze sportive, monumente şi întâmplările ce au avut loc în aceste locuri. Întâmplări care şi-au făcut loc,  odată cu trecerea timpului, în cărţile de istorie.

Date şi oameni…
Lucrarea nu vrea să fie una de natură ştiinţifică. Este un caleidoscop, o carte care prezintă întâmplări din judeţul Timiş şi oamenii care provin din acele locuri. Conţinutul estre unul variat şi prezentat într-o formă grafică atrăgătoare. Paginile sunt color şi de o bună calitate. Puteţi afla multe din această carte. Ştiaţi de exemplu că domul romano-catolic din Piaţa Unirii s-a construit între anii 1736-1754? Sau că la 20 decembrie 1936 are loc solemnitatea punerii pietrei de temelie a Catedralei, iar în octombrie 1946, Regele Mihai I al României venea la Timişoara ca şi ctitor al Catedralei Mitropolitane… Sau ştiaţi că amenajarea Parcului Rozelor a început în anul 1891? Ei bine, această lucrare spune mult mai multe…

Cetăţeni de onoare…
La începutul fiecărei istorii a unei localităţi din Timiş sunt trecuţi şi cetăţenii de onoare ai respectivului loc. Veţi putea vedea şi citi despre locurile de naştere ale multor oameni de valoare pe care i-a dat Timişul şi puteţi afla istoria locurilor şi clădirilor din judeţul Timiş, pe lângă care poate că treceţi destul de des şi nu aţi ştiut ce poveste ascund. În afară de cei amintiţi la începutul acestui material, la realizarea acestui Mic Atlas au mai contribuit şi Matei Barbu, în calitate de consilier editorial, Andrei Călin Pascaru – tehnoredactare computerizată, Alina Sabou – redactor de carte, documentarişti (Matei Barbu, Cornel Racz, Alina Sabou, Ada Marincu) şi corectorul Katalin Luzan. Cartea a apărut la editura Artpress din Timişoara, în acest an şi reprezintă o lucrare pe care orice bănăţean ar vrea să o aibă în bibliotecă.

Comentarii

comentarii