Acasă Politica Mic dejun de lucru bruxellez despre serviciile de intermediere online – moderat...

Mic dejun de lucru bruxellez despre serviciile de intermediere online – moderat de Maria Grapini

DISTRIBUIȚI

Marți, 25 septembrie, în Parlamentul European de la Bruxelles, are loc o dezbatere importantă legată de piața internă, găzduită și moderată de către umanista Maria Grapini cu tema ”Corectitudinea și transparența pentru utilizatorii de servicii de intermediere online”.

Europarlamentarul român ocupă funcția de vice-președinte al Intergrupului pentru IMM-uri.  Dezbaterea va avea loc la Salonul Deputaților din Parlamentul European.

Va fi prezentă Comisia Europeană prin DG Connect și organizațiile europene Eurocommerce (reprezintă federații naționale și companii din sectorul comerțului cu amănuntul, en gros și comerț internațional) respectiv UEAPME (Asociația Europeană a Meșteșugurilor, Întreprinderilor Mici si Mijlocii).

Discuțiile se vor purta în acord cu nevoia evidentă de norme obligatorii pentru asigurarea unui mediu de afaceri viabil în viitor, în toate statele membre. Parlamentul European are în lucru un Raport pentru a reglementa platformele on-line, astfel că dezbaterea este mai mult decât așteptată. Concluziile micului dejun de lucru, de marți, se vor constitui în noi amendamente la raportul final.

„În mediul de astăzi al platformelor online există o serie de dezechilibre importante între platforme, pe de o parte, și furnizorii prin servicii de intermediere online, pe de altă parte. Aceste dezechilibre sunt în ultimă instanță în detrimentul consumatorului, deoarece pot duce la reducerea concurenței, ceea ce, la rândul său, conduce la o varietate mai restrânsă de produse și servicii, precum și la creșterea prețurilor de consum”, susține gazda evenimentului, europarlamentarul umanist, Maria Grapini.

Propunerea Comisiei Europene, ce va fi prezentă, marți, la discuții, abordează lipsa de transparență în ceea ce privește numeroase platforme online, dar nu tratează în suficientă măsură problemele legate de lipsa echității în cadrul aceluiași mediu al platformei online, după cum susțin reprezentanții PE.

Va fi pus pe agendă și impactul propunerii asupra consumatorilor, vital în opinia Mariei Grapini, pentru că lipsa de transparență și incertitudinea juridică în cadrul economiei platformelor, inclusiv în relațiile dintre întreprinderi, poate diminua încrederea consumatorilor în economia online. Umanista va pleda, marți, pentru îmbunătățirea noului regulament european din domeniu, pentru echitate și transparență.

 

Comentarii

comentarii