Acasă Cultura „Micul infern”, la Timișoara

„Micul infern”, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Timișoreni iubitori de teatru sunt invitați la un spectacol unic:  „Micul infern”, la Teatrul Național, eveniment ce o va readuce în Capitala Culturală Europeană, după  multă vreme, pe venerabila actriță Ileana Stana Ionescu.

Purtând redutabila semnătură regizorală a lui Mircea Cornișteanu, spectacolul va avea prima reprezentație din această stagiune la Timișoara, în 9 octombrie 2017, de la ora 19. Alături de Ileana Stana Ionescu, remarcabila distribuție a spectacolului îi reunește pe actorii Ilinca Goia, Liviu Lucaci, Marius Rizea, Dragoș Stemate, Daniel Badale și Fulvia Folosea.

Un text la fel de actual azi, ca la data scrierii lui, în 1948, prin măiestria construcției și a dialogului, prin hazul și ironia replicilor, Micul Infern este o veritabilă comedie umană. O piesă la care vom afla dacă povara jugului conjugal se suportă mai ușor în trei și dacă micul infern al căsniciei se poate transforma în Paradis. Cea mai cunoscută piesă a lui Mircea Ștefănescu ne prezintă universul mic-burghez al unei familii tipice din capitală, dintre anii 1908-1948. Sunt surprinse trei perioade distincte și evoluția acestei mici lumi familiale pe parcursul unei vieți. Bineînțeles că micul univers conjugal (cuplul Vernescu și frumoasa sa soție) are inevitabilele personaje tangențiale, care dau savoare, sare și piper vieții de familie, care nasc intrigi și situații comice sau melancolice: mereu-prezenta soacră; doctorul, veșnic auto-invitat în casa celor doi – aspirantul la inima soției încă de pe când erau copii: majordomul-fată în casă; tânărul locotenent de cavalerie – curtenitorul galant și secretara de doar 20 de ani și în căutare de stabilitate materială.

Primul act surprinde aniversarea a 5 ani de căsnicie a proaspătului cuplu, într-un moment de criză familială, în prag de divorț – datorat demisiei Căpitanului Vernescu din cadrul armatei. În actul al 2-lea, după 25 de ani, familia trece printr-o altă criză, de data aceasta generată de amenințarea pe care o reprezintă secretara actualului avocat Vernescu. În actul 3, după o viață petrecută împreună, după 45 de ani de căsnicie, după copii și nepoți, după griji și bucurii, toate personajele „micului infern” privesc înapoi cu nostalgie și cu bucuria că încă sunt împreună.Cunoscutul regizor Mircea Cornișteanu propune o montare clasică, „curată” a acestui text, în care spectatorul se bucură de nuanțele personajelor și ale dialogului, savurând parfumul unor vremuri dispărute dar nu uitate, de pe când Bucureștiul era Micul Paris până la venirea comunismului.

 

 

 

Comentarii

comentarii