Acasă Actualitate Miercurea alarmelor – locuitorii din județul Timiș vor auzi semnalul „alarmă la...

Miercurea alarmelor – locuitorii din județul Timiș vor auzi semnalul „alarmă la dezastre”

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă organizează, miercuri, la nivel naţional un exerciţiu de alarmare publică, denumit generic “Miercurea alarmelor”, scopul fiind verificarea funcţionării sirenelor de alarmare din întreaga ţară. 

Exerciţiul se va derula, în întreaga ţară,  între orele 10.00 şi 11.00.

” În perioada vizată, locuitorii din județul Timiș vor auzi semnalul „alarmă la dezastre”, compus din 𝟓 𝐬𝐮𝐧𝐞𝐭𝐞 𝐚 𝐜𝐚̂𝐭𝐞 𝟏𝟔 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐟𝐢𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞, 𝐜𝐮 𝐩𝐚𝐮𝐳𝐚̆ 𝐝𝐞 𝟏𝟎 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐞𝐥𝐞. Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă”, transmite ISU Timiș.

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.

”Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice,au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate”, a mai transmis IGSU.

Potrivit instituţiei, prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

”Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

În cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și alte surse ale structurilor pentru situații de urgență, precum și posturi radio și TV.

Reziliența comunității pentru a depăși urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităților responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populația civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătățire a capacității de reacție a unui stat în fața provocărilor”, precizează ISU Timiș.

Autorităţile reamintesc semnificaţia semnalelor sonore în caz de atac aerian sau dezastru:

Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.

Semnalul ALARMĂ AERIANĂ constă în 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE este compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI este un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

 

Comentarii

comentarii