Acasă Actualitate Migranţi dintr-un centru din Arad reclamă încălcarea drepturilor şi tratament violent

Migranţi dintr-un centru din Arad reclamă încălcarea drepturilor şi tratament violent

550
DISTRIBUIȚI

O organizaţie internaţională care apără drepturile migranţilor publică pe pagina de web un apel al unor refugiaţi aflaţi într-un centru din localitatea arădeană Horia, care reclamă încălcarea drepturilor şi tratament violent din partea poliţiştilor, conducerea centrului respingând acuzaţiile. Informaţiile apar pe pagina web a organizaţiei Migreurop, cu sediul la Paris, care publică un apel care ar fi fost trimis de migranţii aflaţi în Centrul de cazare a străinilor luaţi în custodie publică din localitatea Horia.

 "Trebuie să ne ajutaţi, suntem peste 50 de deţinuţi în centrul de detenţie din Arad, în România. Suntem solicitanţi de azil şi am fost închişi aici. Unii suntem aici de o lună, alţii de şapte, opt sau nouă luni. Suntem bărbaţi, însă avem şi o femeie însărcinată printre noi. Suntem maltrataţi, mai rău ca animalele. Poliţiştii din centru ne lovesc, ne bat. Se întâmpla des", se arată în mărturiile deţinuţilor postate pe site-ul Migreurop. Potrivit mărturiilor, în 6 martie 2012 poliţiştii din cadrul centrului ar fi vrut să gazeze un bărbat. "L-au dus jos în celula de izolare pentru a-l lovi. L-am auzit ţipând din celulele noastre", se arată în apelul publicat.

Deţinuţii se plâng că sunt închişi aproape 24 de ore din 24: "Avem dreptul de a ieşi pe hol doar una-două ore pe zi. Nu ni se permit plimbările afară, nu avem acces la televizor, nu putem primi bani de la familiile noastre prin Western Union. Primim mereu acelaşi fel de mâncare. Nu avem acces la niciun medic. Dacă ne îmbolnăvim, nu putem face nimic. În acest moment mai mulţi dintre noi avem mâncărimi de piele pe care le suportăm cu greu, însă nu primim niciun fel de îngrijire". Deţinuţii spun în mărturiile respective că au vrut să facă greva foamei în semn de protest faţă de tratamentul aplicat. "Ne-am cerut drepturile. În acea zi au chemat pentru întăriri jandarmi cu cagule pe faţă. Eram închişi în celule şi ne-au gazat prin fereastra mică a uşii. După aceea au deschis uşa şi ne-au bătut pe toţi. I-au rupt mâna şi nasul unui deţinut", se arată în mărturii.
În apelul adresat organizaţiei se mai spune că "anumite persoane sunt într-atât de epuizate încât doresc să se sinucidă". "Unul dintre deţinuţi se simţea foarte rău şi spunea că vrea să-şi taie venele. Poliţiştii din centru i-au adus un cuţit spunându-i: «Poate te ajută asta»". Mărturiile deţinuţilor publicate pe site-ul reţelei Migreurop mai arată că aceştia nu au căldură, nu le funcţionează duşul, iar saltelele sunt în stare foarte proastă.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, şeful Centrului de cazare a străinilor luaţi în custodie publică din Horia, Petru Pădurean, a afirmat că nu are cunoştinţă despre astfel de tratamente aplicate deţinuţilor şi că are audienţe de două ori pe săptămână, dar niciun străin nu i-a adus la cunoştinţă acuzaţiile enunţate. "Ieri ( marţi – n.r.) am avut în audienţă patru deţinuţi, iar astăzi doi. Avem doar doi poliţişti pe tură care asigură paza şi nu au cum să bată 55 de persoane, câte sunt acum aici", a declarat şeful centrului, Petru Pădurean. El a susţinut că în dotarea poliţiştilor există două pistoale cu gaze, care sunt ţinute încuiate într-un rastel şi sunt folosite doar în situaţii de forţă majoră, iar în acest an nu s-a intervenit cu ele. Referitor la acuzaţiile că un deţinut a fost dus în celula de izolare pentru a fi bătut, Pădurean a afirmat că "izolarea este sancţiunea cea mai aspră şi nu au fost cazuri de indisciplină care să impună această măsură în acest an". Şeful centrului a spus că deţinuţii primesc îngrijiri medicale şi doar de la începutul anului au fost înregistrate în evidenţe 600 de tratamente aplicate. "Avem medic pe fiecare tură. Chiar astăzi (miercuri – n.r.) am dus la spital, în Arad, pentru tratament, două persoane. Se acordă medicaţie şi se poate verifica uşor în înregistrările existente", a declarat Pădurean. El a spus că în centru există televizoare în sălile pentru activităţi cultural-educative şi că deţinuţii au acces la ele între mese, aproximativ şapte ore pe zi. Şeful centrului a declarat că femeia gravidă din centru este împreună cu soţul său, ambii fiind din Liban, şi beneficiază de o cameră cu condiţii mai bune, inclusiv cu televizor. Referitor la alimentaţie, Pădurean a afirmat că hrana este asigurată de Penitenciarul Arad şi "respectă toate normativele legale". În octombrie 2011, 24 de cetăţeni străini – 16 din Algeria şi 8 din Tunisia – au evadat din Centrul de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică Arad prin forţarea gratiilor de la ferestrele camerelor dispuse în spatele clădirii. Referitor la cei 24 de migranţi care au evadat din centru, Pădurean a declarat că 23 din aceştia au fost prinşi, însă majoritatea au fost repatriaţi, câţiva dintre ei aflându-se însă în continuare la Horia. Potrivit lui Pădurean, centrul are 23 de angajaţi, iar în acest moment sunt deţinuţi 55 de refugiaţi, majoritatea din Algeria, Tunisia şi Maroc.
Pe site-ul organizaţiei, Migreurop este prezentată ca o reţea de activişti şi cercetători al căror scop este de a publica condiţiile de detenţie a cetăţenilor străini fără permise de şedere în statele europene.
 

Comentarii

comentarii