Acasă Actualitate Migranți, țigări de contrabandă și mașini furate. Activitatea polițiștilor de frontieră arădeni...

Migranți, țigări de contrabandă și mașini furate. Activitatea polițiștilor de frontieră arădeni în 2019

631
DISTRIBUIȚI

În săptămâna 20-26 ianuarie 2020, polițiștilor de frontieră din Arad le-a fost evaluată activitatea din 2019,în prezenţa chestorului de poliţie Bondar Marin, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. Astfel, au fost evaluate acțiunile desfășurate pe polițiștii de frontieră din cele patru sectoare, Curtici, Nădlac, Turnu și Vărșand, dar și cele ale Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad, structura operativă din județ.

Conform datelor centralizate, prin punctele de frontieră de pe raza judeţului Arad au tranzitat frontiera peste 9.800.000 persoane și 3.800.000 mijloace de transport, în 2019.Cele mai tranzitate au fost P.T.F. Nădlac II cu aproximativ 7.510.000 de persoane şi P.T.F. Nădlac I cu peste 1.290.000 de persoane.

În ceea ce privește migrația ilegală, în 2019, poliţiştii de frontieră arădeni au depistat 370 de persoane implicate în astfel de acțiuni, fiind descoperite atât la frontiera verde, cât și în punctele de trecere a frontierei. Totodată, au fost identificate şi 36 persoane, cercetate pentru trafic de migranţi.

Peste 85% din migranții depistați provin din statele generatoare de migranți din Orientul Mijlociu și Apropiat: Irak, Iran, India,Turcia, Afganistan, Siria, Palestina și Pakistan. De remarcat este că în 2019 a crescut numărul de cazuri în care aceștia au încercat să treacă ilegal frontiera prin punctele de frontieră, organizați în grupuri mari, eterogene din punct de vedere al naționalității.

În „zona verde”, de cele mai multe ori, migranții s-au deplasat cu mijloace de transport în comun sau cu taxi-uri până în apropierea frontierei, de unde, în general pe timp de noapte, au pornit pe jos spre țara vecină. În destule cazuri, deplasarea spre frontieră s-a făcut și cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor.

În punctele de trecere a frontierei, cei mai mulți au fost găsiți ascunși în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor sau în locuri special amenajate,dar și în trenuri. Alții au încercat să treacă de controale prezentând documente false sau aparţinând altor persoane.

De asemenea, în 2019, polițiștii de frontieră arădenii au depistat și cantități impresionante de tutun și produse din tutun de contrabandă. Fenomenul s-a manifestat atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire din/în ţară. În total, au fost confiscate 493.119 de pachete cu ţigări(9.862.380 ţigarete) şi 9,89 kilograme de tutun. Majoritatea pachetelor, 440.000, evaluate la 5 milioane de lei, au fost confiscate într-un singur caz, din data de 24 septembrie.

De-a lungul anului trecut, au fost descoperite în punctele de frontieră de pe raza judeţului Arad și 57 de autovehicule, semnalate ca fiind furate sau căutate de autorităţi. Cele mai multe au avut drept stat de provenienţă Italia, Germania sau Franţa, dar s-au înregistrat şi cazuri din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Polonia, Suedia, Norvegia, Slovacia, Austria şi Portugalia.

Polițiștii de frontieră au concluzionat că cele mai multe erau autoturisme de lux, în special S.U.V.-uri. Cea mai valoroasă mașină indisponibilizată la punctele de frontieră din Arad a fost un Mercedes, evaluat la 98.000 de euro, căutat în Italia. Un șofer bulgar îl transporta pe platformă, pe sensul de ieșire din țară.

Comentarii

comentarii