Acasă Actualitate Mii de credincioși, la Sfânta Liturghie de Crăciun, oficiată de ÎPSS Ioan,...

Mii de credincioși, la Sfânta Liturghie de Crăciun, oficiată de ÎPSS Ioan, în Catedrala Mitropolitană Timișoara

787
DISTRIBUIȚI

De praznicul Nașterii Domnului, mii de credincioși bănățeni au participat la Sfânta Liturghie, oficiată, în Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, de ÎPSS Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După otpustul sinaxei euharistice, Mitropolitul Banatului a citit pastorala la Nașterea Domnului, subliniind nemărginita iubire a lui Dumnezeu față de om.

„La Praznicul de azi Îl vedem pe Dumnezeu Tatăl ținând în ale Sale brațe pe Fiul Său, pe Care ni L-a trimis ca dar, să ne ridice din lumea păcatului în care eram căzuți și să ne restaureze. Vedem pe fața Tatălui Ceresc bucuria dăruirii, arătându-ne cât de mult ne prețuiește și ne iubește. Lui Avraam i-a cerut să-l aducă jertfă pe Isaac, încercându-i credința, dar l-a oprit. Însă pe Fiul Său L-a trimis să Se jertfească pentru noi și nu L-a oprit, a lăsat să fie pironit pe Cruce. Durerea Crucii s-a prefăcut în bucuria iubirii. Și întru această bucurie ne-a cuprins Tatăl Ceresc și pe noi. La Naștere Și-a întins brațele Tatăl, iar la Răstignire Și-a întins brațele Fiul. Brațele întinse ale Tatălui și ale Fiului sunt semnul iubirii desăvârșite a lui Dumnezeu față de om. Iubirea este merindea vieții. Tatăl Ceresc rămâne Părinte și față de fiii neascultători, căci iubirea Lui față de om nu s-a împuținat”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Imediat după slujbă, la reședința mitropolitană, a avut loc recepția oficială, la care au participat reprezentanții cultelor religioase din Banat, reprezentanții autorităților locale și județene, personalități ale vieții culturale publice din Timișoara și din țară, academicieni, clerici, profesori universitari, scriitori, precum și colaboratori de la Centrul eparhial.

Seara, după slujba Vecerniei, în monumentalul lăcaș de cult din capitala Banatului, a avut loc concertul tradițional de colinde, susținut de Corul Catedralei mitropolitane.

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului și ultima Duminică din Postul Crăciunului, mii de credincioși bănățeni au participat la Sfânta și Dummnezeiasca Liturghie de la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. Sfânta slujbă a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitului Banatului. În cadrul slujbei euharistice, foarte mulți copii și credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța menționării de către Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a arborelui genealogic al Mântuitorului Iisus Hristos. În acest sens a fost menționat faptul că, dinamica transgenerațională a familiei Mântuitorului relevă originea Sa omenească, ca urmaș al regelui David, iar partea a doua a Evangheliei subliniază originea Sa divină, ca Fiu al lui Dumnezeu întrupat, prin coborârea Duhului Sfânt asupra fecioarei Maria.

Comentarii

comentarii