Acasă Actualitate Mii de oameni au petrecut la „Ruga lugojană”

Mii de oameni au petrecut la „Ruga lugojană”

DISTRIBUIȚI

De Praznicul Adormirii Maicii Domnului
• La marea sărbătoare a municipiului Lugoj au participat delegaţii din oraşele Jena (Germania), Vârşeţ (Serbia), Nisporeni (Republica Moldova) şi Szekszard (Ungaria)
Municipiul Lugoj a găzduit, sâmbătă, în ziua celei mai importante sărbători închinate Fecioarei Maria, tradiţionala manifestare „Ruga lugojană”. Anul acesta, marea sărbătoare a Lugojului a avut un caracter deosebit, prin includerea în programul evenimentului şi a formaţiilor participante la Festivalul Internaţional de Folclor „Ana Lugojana”. Manifestările au debutat, la ora 10, prin primirea delegaţiilor străine, la Primăria Lugoj, de către primarul Francisc Boldea. În prezenţa oficialităţilor locale,  a fost salutată prezenţa la Lugoj a delegaţiilor din oraşele înfrăţite cu municipiul de pe Timiş, conduse de Vasile Bâtcă, viceprimarul oraşului Nisporeni (Republica Moldova), Mirko Dobrosavlievici, vicepreşedintele comunei Vârşeţ (Serbia), Jurgen Haschke, consilier din Jena (Germania) şi Acs Rezso, viceprimarul oraşului Szekszard (Ungaria). De asemenea, au fost prezenţi cetăţenii de onoare Gelu Barbu şi Alina Goreac.

Un buzdugan şi un mesaj
Au urmat tradiţionalele discursuri şi schimburi de cadouri, ocazie cu care primarul Francisc Boldea a primit, din partea delegaţiei din Nisporeni, un buzdugan, „cu care a fost doborât Voronin de la putere” şi care să fie folosit, după trecerea crizei financiare, „pentru a goni Europa spre Republica Moldova”. La rândul său, Nicolae Moise, membru în Consiliul executiv al comunei Vârşeţ, a transmis un mesaj clar oficialilor lugojeni: „Statul în care trăiesc şi al cărui cetăţean loial sunt îmi îngrădeşte dreptul să vorbesc în limba română. (…) Niciodată să nu uitaţi că lângă voi trăieşte un număr mare de români”.

Liturghie arhierească…

La Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, care şi-a sărbătorit hramul, manifestările religioase au început, tot la ora 10, printr-o Sfântă Liturghie arhierească oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu P.On. Ioan Cerbu, protopopul ortodox român de Lugoj. La finalul serviciului religios a avut loc tradiţionalul înconjur al bisericii cu prapurii şi steagul breslelor de meseriaşi din Lugoj, purtat de către Alexandru Jilac. De la ora 11, la ceremonia religioasă au participat şi oficialităţile locale, în frunte cu deputatul Sorin Stragea, secretarul de stat Marius Martinescu, subprefectul Călin Dobra, primarul Francisc Boldea şi viceprimarul Ioan Ambruş, împreună cu delegaţiile oficiale din oraşele înfrăţite şi cu reprezentanţii formaţiilor participante la festivalul de folclor.

…spectacole folclorice…
Seara, după vecernie, în Piaţa Victorie, în prezenţa a numeroşi lugojeni, sărbătoarea a continuat prin sosirea alaiului rugii, format din artiştii Ansamblului folcloric „Lugojana” şi a celorlalte formaţii participante la festivalul de folclor, şi prin tradiţionala intrare a fetei în joc. Anul acesta, onoarea de a deschide ruga, împreună cu protopopul Ioan Cerbu, pe binecunoscuta melodie „Ana Lugojana”, a revenit tinerei perechi Mariana Brumar şi Jack Cucală, membri ai Ansamblului Folcloric „Lugojana”, după care, în horă s-au prins şi oficialităţile locale, în frunte cu primarul Francisc Boldea, dar şi formaţiile participante la festivalul de folclor. În continuare, după intervenţiile solistice ale lui Petrică Moise (Nicoleta Voica nu a mai ajuns la deschiderea acestui eveniment), ansamblurile participante la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor „Ana Lugojana” au prezentat câteva dansuri tradiţionale, iar în final, soliştii vocali Carmen Popovici Dumbravă, Doriana Talpeş, Dorin Biriş Coşbuc, Aura Poneavă, Vanesa Jarja, Larisa Lungu şi Andreea Dragoman, acompaniaţi de instrumentiştii Sorin Dumbravă, Ionel Groza, Dănuţ Matei, Ovidiu Tunei, Sebastian Cega şi Ionică Odoba, au susţinut un program artistic.

…şi un concert rock

Nici tinerii nu au fost uitaţi de organizatorii acestei manifestări – Primăria Lugoj şi Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”. Astfel, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor a avut loc un concert rock susţinut de formaţiile Amala, Survolaj şi Semnal M. Jocul, distracţia şi voia bună au continuat până târziu în noapte, finalul manifestării fiind marcat, conform tradiţiei, prin focuri de artificii.

Comentarii

comentarii