Acasă Actualitate Mii de timișoreni au mers la Catedrala Mitropolitană să ia Lumina Sfântă

Mii de timișoreni au mers la Catedrala Mitropolitană să ia Lumina Sfântă

DISTRIBUIȚI

După doi ani de restricții impuse de pandemia de COVID19, timișorenii au avut liber să participe la Sfânta Slujbă de Înviere 2022, sâmbătă 23 aprilie, noaptea, de la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din centrul orașului, Piața Victoriei. 

Credincioșii au și avut un motiv puternic! Ei au fost întâmpinați de soborul de preoți, în frunte cu ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, de la care au putut să primească Sfânta Lumină adusă de la Sfântul Mormânt al lui Isus Hristos de la Ierusalim.

“Veniți de luați lumină!… Veniți de luați lumină și cu ea să călătoriți în această lume până la porțile cerului! Hristos ne-a dat lumina să aprindem cu ea candela vieții noastre, însă, de nu vom pune în această candelă credință, iubire și lacrimile pocăinței, aceasta se va stinge. Să nu fie! Nu fugiți de lumina lui Hristos, ea dă putere celor care cred în Învierea Lui”, a fost îndemnul ÎPS Ioan.

Înaltpreasfinția Sa a adăugat: “Veniți toți să-L lăudăm pe Cel ce a biruit moartea și a deschis porțile veșniciei pentru noi, cei care credem cu tărie în Învierea lui Hristos. De astăzi, nimănui să nu-i mai fie frică de moarte și nici de veșnicia ei. Moartea nu mai este o sentință definitivă, Hristos ne arată că este o trecere, un Paște al nostru, al fiecăruia. Unora le este frică de Înviere mai mult decât de moarte”.

Potrivit rânduielii liturgice, a urmat tradiţionala procesiune de înconjurare a sfântului locaş, după care mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de învăţătură în cadrul căruia a reliefat semnificația praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. 

În acest sens, Chiriarhul a arătat că Învierea este darul lui Dumnezeu făcut omului, este darul iubirii desăvârşite a Preasfintei Treimi. Este darul vieţii veşnice şi al nemărginitei responsabilităţi, întrucât Învierea înseamnă iubire, dar şi responsabilitate.

“Omule, viață ai avut și ți-ai pierdut-o, să știi însă că doar cu pâine și apă nu vei ajunge în veșnicie: „Nu numai cu pâine și cu apă va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4, 4). 

De nu vei gusta din Pâinea cea de Sus, din Potirul iubirii lui Hristos, zadarnică îți va fi această clipă a vieții pământești. Frate creștine, nu-ți ucide timpul pe care ți l-a dat Dumnezeu. Aritmetica anilor se numără cu intensitatea lor.

Astăzi, Hristos deschide izvorul vieții veșnice, care a fost ferecat de Satan cu lanțurile păcatelor noastre. De astăzi este dezlegare la viață veșnică”, a fost mesajul pastoral al mitropolitului.

Reamintim că, și în 2022, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mai multe eparhii din ţară, printre care şi Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului, s-au împărtăşit de Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române. Lumina Sfântă a ajuns inclusiv la credincioșii refugiați din Ucraina.

“Iată încă un motiv de bucurie la acest Praznic Dumnezeiesc al Învierii Domnului: și noi vom învia și să ne fie spre bucuria veșnică. După Înviere, Hristos i-a întâmpinat de mai multe ori pe Sfinții Săi Apostoli și Ucenici cu aceste cuvinte: „Pace vouă!” (Ioan 20, 19).

Doamne, Iisuse Hristoase, la acest Praznic al Învierii Tale, așteptăm să ne întâmpini și pe noi păcătoșii cu aceste cuvinte sfinte: „Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă” (Ioan 14, 27), dându-ne pacea Ta adevărată nouă și tuturor celor ce credem în Sfânta Ta Înviere! Iubiților, rămâneți în pacea, în dragostea și în dreptatea lui Hristos Cel Înviat! Hristos a înviat!”, este mesajul Pastoralei 2022 de Paște a ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului.

Programul serviciilor religioase de la Catedrala Mitropolitană:
Duminica Învierii, de la ora 9:30, va avea loc la catedrala din Timișoara Sfânta Liturghie Arhierească, iar de la ora 17 A doua Înviere A Domnului, urmată de concertul Corului Catedralei Mitropolitane.
Luni (a doua zi de Paști) – 25 aprilie
ora 8:30 Utrenia
ora 10:00 Sfânta Liturghie
ora 18:00 Vecernia
Marţi (a treia zi de Paști)
ora 8:30 Utrenia
ora 10:00 Sfânta Liturghie

Comentarii

comentarii

DISTRIBUIȚI
Articolul precedent
Articolul următorHristos a Înviat!