Acasă Actualitate Mii de timișoreni au participat la manifestările de Ziua Națională a României,...

Mii de timișoreni au participat la manifestările de Ziua Națională a României, în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara

DISTRIBUIȚI

După doi ani de restricții, care i-au ținut pe mulți români în case, iată că joi, 1 decembrie 2022, de la ora 11.00, mii de timișoreni au venit în fața Catedralei Mitropolitane din centrul orașului pentru a participat la manifestările religios-militare ce au avut loc cu prilejul Zilei Naționale a României.

Au venit așa de mulți, probabil, că și fiindcă prefectul Mihai Ritivoiu i-a îndemnat pe cetățeni să vină în număr mare la “spectacol”, dar și că timpul a fost frumos, călduț cu mult soare. Astfel, au participat oficialităţi ale oraşului, reprezentanţi ai administraţiei publice naţionale, judeţene şi locale, veterani de război, reprezentanţi ai mai multor garnizoane militare, organizaţii politice şi apolitice.

Eurodeputata umanistă, Maria Grapini, în discursul său i-a îndemnat pe români să fie mândri că sunt români oriunde s-ar afla.

Programul manifestărilor au debutat la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, de la 9.00, unde un sobor de preoți, în frunte cu IPS Ioan, mitropolitul Banatului, au binecuvântat Drapelul Național și drapelul de luptă al Detașamentului de Jandarmi Timișoara.

În cadrul slujbei de Te Deum, soborul slujitor a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului tuturor eroilor, ostașilor și luptătorilor, din toate timpurile, căzuți pe câmpurile de luptă pentru întregirea neamului și apărarea credinței strămoșești, dar și pentru făuritorii Marii Uniri, care acum 100 de ani au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

După slujba Te-Deum-ului, prefectul Mihai Ritivoiu a dat citire mesajului transmis românilor de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă  adresat cu ocazia sărbătorii Zilei Naționale. După rostirea alocuțiunilor, a urmat, tradiţionala paradă militară, în cadrul căreia au defilat, în acordurile fanfarei militare a Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”, cadre ale detașamentelor Ministerului Apărării Naționale și a detașamentelor și tehnicii Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Poliției de Frontieră, Penitenciarului Timișoara, precum și a Direcției Poliției Locale a municipiului Timișoara. Ceremonia militară s-a încheiat cu prezentarea onorului Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”.

Manifestările dedicate Zilei Naționale au fost organizate de Instituția Prefectului Județul Timiș, Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”.

Seara vor continua, în Piața Victoriei:

La ora 17:30 cu o ceremonie militară de retragere cu torțe, pe traseul: Monument Virgil Economu, (Piața Petru Maior) – Calea Lugojului – Bulevardul Take Ionescu – Piața Unirii – Piața Libertății.

La ora 18 – Concert în Piața Libertății. De la ora 18, pe scena din Piața Libertății vor urca Ansamblul Timișul, trupa Voltaj și cântăreața Amalia Gaiță.

Mesajul lui Nicolae-Ionel Ciucă, prim-ministru al României, de 1 Decembrie 2022 – Ziua Națională a României:

”Este sărbătoarea unității poporului și a statului român, moștenire de preț a întregii națiuni române. Astăzi, se împlinesc 104 ani de la cel mai important moment al istoriei noastre ca națiune, când la Adunarea Națională de la Alba Iulia, reprezentanții tuturor provinciilor istorice românești au decis în unanimitate Marea Unire necondiţionată şi pentru totdeauna cu Regatul României.

Acel moment memorabil născut printr-o puternică mobilizare politică și socială a înaintașilor noștri, care au dus la împlinire visul de unitate națională, reprezintă și fundamentul României în care trăim generațiile de astăzi.

Națiunea română este rezultatul evoluției istorice, statul român modern este rezultatul națiunii ca produs istoric. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a venit firesc după multe alte evoluții esențiale pentru întregirea națiunii române: opera marilor cărturari ai Școlii Ardelene, mișcarea de eliberare de sub domniile fanariote, efervescența mișcărilor revoluționare din 1848, curajul celor două Principate Române de a se uni într-un singur stat la 24 ianuarie 1859, câștigarea independenței în 1877 și, cel mai important, jertfa de sânge a poporului român care și-a câștigat dreptul la autodeterminare în Primul Război Mondial.

Odată cu Marea Unire, poporul român și-a câștigat dreptul la autodeterminare, un act de dreptate binevenit al istoriei noastre. Tot ce a făurit bun România modernă a făurit prin unitatea de voință, când poporul și elitele sale au avut împreună un obiectiv național major. Poporul, teritoriul și suveranitatea au rămas de atunci pilonii de bază ai statului român. Oricât de grele au fost încercările istoriei, poporul român a rezistat și s-a dezvoltat, prin unitate. Împreună, românii și-au apărat teritoriul și suveranitatea. Împreună au alungat regimurile totalitare care ne-au întunecat istoria timp de jumătate de secol. Ne bucurăm astăzi de statutul de membru al Uniunii Europene, aliat respectat și de încredere al NATO și de parteneriate strategice cu alte state care împărtășesc valorile democrației și statului de drept.

Dragi români,

Este minunată emoția pe care o trezesc în noi reușitele oricărui român și reușitele noastre ca națiune. Să fim mândri că suntem români cred că poate reprezenta un obiectiv de suflet al tuturor și putem reuși acest lucru susținând eficiența instituțională, dezvoltarea economiei și a nivelului de trai, pentru ca toți românii să se simtă bine acasă, într-o Românie ferm ancorată pe axa de dezvoltare occidentală.

Cu gândul la exemplul de unitate al înaintașilor noștri, pe care îi cinstim pentru grija pe care au avut-o pentru viitorul națiunii, am încredere că putem continua ceea ce ei au început și să facem față cu bine provocărilor actuale.

La Mulți Ani, România!

La Mulți Ani tuturor românilor, din țară și din afara granițelor”, se arată în mesajul lui Nicolae-Ionel Ciucă, prim-ministru al României, de 1 Decembrie 2022 – Ziua Națională a României”.

Comentarii

comentarii