Acasă Actualitate Mii de timișoreni au participat la sărbătoarea sfântului Iosif cel Nou de...

Mii de timișoreni au participat la sărbătoarea sfântului Iosif cel Nou de la Partoș

DISTRIBUIȚI

În ajunul sărbătorii sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, mii de credincioși din toate părțile Banatului au venit la catedrala mitropolitană din centrul Timișoarei, pentru a cinsti cu evlavie, smerenie și rugăciune pe ocrotitorul Banatului.

În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, programul slujbelor dedicate celui de-ai doilea hram al catedralei mitropolitane au debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia.

Înainte de a porni în procesiune cu Sfintele Moaște, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat viața Sfântului Iosif, model de viețuire creștinească, precum și nevoințele duhovnicești ale credinciosului aflat în căutarea lui Dumnezeu.

Procesiunea s-a desfășurat pe traseul Bulevardul 16 Decembrie 1989 – Splaiul Tudor Vladimirescu – Bulevardul Mihai Viteazu – Bulevardul Regele Ferdinand. La înconjurarea catedralei mitropolitane au participat toți credincioșii prezenți la hram. 

După procesiune, racla a fost așezată pe soleea din fața Sfântului Altar, astfel încât credincioșii să aibă posibilitatea de a se închine la cinstitele moaște ale Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș. Pe parcursul întregii nopți, credincioșii prezenți s-au închinat la sfintele moaște, participând la slujba de priveghere, la Utrenia, Sfânta Liturghie de noapte, Acatistul sfântului și Taina Sântului Maslu.

În ziua hramului, credincioșii au participat la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Harghitei și Covasnei, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

De asemenea, din soborul slujitor au mai făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, stareți și ieromonahi de la mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. Au fost de față, de asemenea, reprezentanți ai autorităților locale, județene și conducători de instituții publice din oraș. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Sf. Ier. Nicolae” din Timișoara, dirijat de diac. dr. Ionuț Ardeleanu.

Cuvântul de învățătură rostit de către Preasfințitul Părinte Andrei a evidențiat viața și minunile Sfântului Ierarh Iosif pentru toți oamenii credincioși, care ascultă și împlinesc cuvântul lui Dumnezeu.

La final Părintele Mitropolit Ioan a mulțumit ierarhilor invitați, precum și tuturor credincioșilor prezenți pentru dragostea care au arătat-o cu toții față de ocrotitorul Banatului, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, de la a cărui venire în Banat se împlinesc, anul acesta, 370 de ani. De asemenea, a amintit de necazurile, lipsurile și suferințele ce sunt în lume, o lume, care de cele mai multe ori, îl uită pe Dumnezeu. În acest sens, Chiriarhul a îndemnat la rugăciune  și, împreună cu toți cei prezenți în catedrală, a rostit rugăciunea Tatăl nostru.

Comentarii

comentarii