Acasă Economic Milioane de euro pentru un drum nefolosit de peste un an

Milioane de euro pentru un drum nefolosit de peste un an

DISTRIBUIȚI

inaugurare autostrada arad nadlac 07 81825900Drumul dintre localităţile Nădlac (România) şi Csanadpalota (Ungaria), modernizat cu peste 5,6 milioane de euro şi finalizat în urmă cu un an, este închis la frontieră, autorităţile explicând că MAE nu a aprobat încă deschiderea unui punct de trecere a frontierei.

Drumul, care a fost finalizat şi inaugurat pe data de 29 august 2015, nu este deschis circulaţiei transfrontaliere, ci doar până la graniţă. Motivul este reprezentat de faptul că nu s-a deschis un punct de trecere a frontierei aferent acestui drum, care a fost realizat mai mult în perspectiva intrării României în spaţiul Schengen. La Nădlac există deja două puncte de trecere a frontierei: unul pe DN7 şi celălalt pe autostrada Nădlac-Arad.
„Acest drum datează din 1750, pe atunci Nădlacul era reşedinţă de raion din care făceau parte şi Csanadpalota din Ungaria, şi celelalte sate din împrejurimi. Atunci se folosea acest drum pentru a veni la biserica din Nădlac, cei din Ungaria, şi cei din Nădlac să meargă la biserica din Ungaria. Găsind această mică istorie a drumului, împreună cu primarul de la Csanadpalota ne-am gândit la acest proiect şi am reuşit ca să-l ducem la bun sfârşit, dar pe vremea când proiectul s-a scris, am sperat că vom intra în Spaţiul Schengen şi nu va mai fi nevoie de punct de trecere a frontierei. Ei, amânându-se această intrare în Spaţiul Schengen, vă daţi seama că între cele două porţiuni de drum, patru km la noi şi patru km la unguri, este o barieră de toată frumuseţea. Am cerut deschiderea unui punct de frontieră şi temporar dacă se poate pentru că sunt doritori de a trece în Ungaria, ai noştri, şi cei din Ungaria să vină la noi, mai ales când sunt zile de piaţă”, a declarat, pentru Mediafax, primarul oraşului Nădlac, Vasile Ciceac.
Primarul oraşului Nădalc a mai precizat că localnicii care doresc să meargă din Nădlac la Csanadpalota au de ocolit 12 km pentru a merge prin punctele de trecere a frontierei existente în Nădlac.
Chiar dacă nu este deschis încă traficului transfrontalier, drumul are utilitate practică şi în acest stadiu, spun autorităţile locale, pentru că şoseaua facilitează în mod deosebit circulaţia agricultorilor care au terenuri cultivate în respectiva zonă şi transportul producţiei de pe câmp.
„Problema nu este chiar aşa de mare, acest drum ne ajută şi aşa, pentru că de acest drum se folosesc toţi cei riverani pe lungimea de patru km, în ceea ce priveşte cultivarea terenurilor agricole în zona respectivă şi de ce nu, dezvoltarea industrială în zonă”, a mai declarat primarul Vasile Ciceac.
Autorităţile mai spun că şi dacă s-ar aproba trecerea utilajelor agricole ar fi de ajutor pentru localnici. Pe lângă asfaltarea drumului, s-au realizat şi rigole pluviale, iar în porţiunea de drum ce străbate oraşul Nădlac s-au realizat şi trotuare pe ambele părţi.
Drumul Nădlac – Csanadpalota a fost realizat în cadrul unui proiect transfrontalier româno-ungar şi a costat peste 5,6 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 5.638.346,56 euro, dintre care 1.224.356 euro au revenit părţii române, iar peste 4.413.990,56 euro, părţii maghiare.
În judeţul Arad există mai multe drumuri complet modernizate de-a lungul graniţei cu Ungaria în perspectiva intrării României în spaţiul Schengen.

 

Comentarii

comentarii