Acasă Actualitate Mini-submarine, fabricate la Ghiroda, pentru Marina italiană

Mini-submarine, fabricate la Ghiroda, pentru Marina italiană

DISTRIBUIȚI

La Ghiroda, în apropiere de Timişoara, la 800 de kilometri distanţă de mare, se fabrică mini-submarine. Acestea pot avea torpile, precum marile submarine, dar echipajul este de cel mult 15 persoane. Navele sunt livrate în special Marinei italiene, dar Ministerul Apărării Naţionale vrea să cumpere în următorii ani mini-submarinele care pot securiza zona Mării Negre, transmite TVR.ro.

Mini-submarinele sunt construite de 45 de ingineri și mecanici în localitatea Ghiroda, de lângă Timișoara, de firma Drass România SRL.

Cele mai multe au fost livrate până acum Marinei militare italiene. Românii realizează structura centrală a vehiculului subacvatic şi e nevoie de 6 luni de muncă.

Submarinul compact precum cel în care mă aflu are o lungime de 35 de metri și poate coborî până la o adâncime de 150 de metri. În plus, poate suporta un echipaj format din 9 marinari și 6 comandanți și poate parcurge o distanță de peste 2 mii de mile în autonomie.

Mini-submarinele produse la Timișoara au același sistem de torpile ca submarinele de mari dimensiuni, adică vor putea fi folosite și pentru atac, nu doar pentru supraveghere.

Reprezentanții producătorului italian s-au întâlnit deja cu ministrul Apărării Naționale, care vrea să cumpere mini-submarinele pentru Forțele Navale Române.

“A fost o surpriză pentru mine, o surpriză plăcută – am aflat de la câțiva ambasadori străini care m-au întrebat despre faptul că ei vor să cumpere pentru țările lor niște mini-submarine care se produc în România. Sper că vom găsi condiții pentru ca acest producător să lucreze pe scară mare, să poată produce pe scară mare în România mini-submarine și atunci și noi vom fi și beneficiari, vom și cumpăra, dar România va și putea să vândă aceste mini-submarine”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.

Echipa de ingineri de la Timișoara lucrează acum la un vehicul de salvare sub apă care poate opera până la 600 de metri adâncime. Beneficiară este tot Marina militară italiană.

Firma din Timiș a câștigat acum doi ani un contract de peste 10.000.000 de euro cu Centrul de Scafandri Constanța pentru modernizării laboratorului hiperbar.

Comentarii

comentarii