Acasă Actualitate Ministerul Apărării Naționale nu mai poate privi pasiv la modul în care...

Ministerul Apărării Naționale nu mai poate privi pasiv la modul în care se degradează obiective din Cetatea Aradului

326
DISTRIBUIȚI

Mihai Fifor a declarat astăzi, în Cetatea Aradului, că Ministerul Apărării ia în calcul relocarea militarilor și transferarea responsabilităților privind renovarea Cetății către Primăria Aradului. Mihai Fifor a reamintit faptul că Guvernul României a transferat Cetatea Aradului către municipalitate încă din anul 2010. Primăria și-a asumat o serie de responsabilități privind renovarea unității militare din Gai, stabilite printr-o serie de protocoale, pentru a facilita mutarea militarilor din Cetate și redarea acesteia circuitului civil. Însă, în opt ani de zile, Primăria Aradului nu a făcut nimic din ceea la ce s-a angajat, în afara unui transfer de teren de 10 hectare către Armată. În aceste condiții, consideră Mihai Fifor, Ministrul Apărării Naționale, ministerul nu mai poate privi pasiv la modul în care se degradează obiective din Cetate, cum ar fi Biserica Franciscană și un fost pavilion, care sunt în pericol de a se dărâma. Armata nu poate investi în reabilitarea clădirilor degradate, deoarece, prin Hotărâre de Guvern, Cetatea Aradului aparține de fapt municipalității, iar militarii pot face doar reparații curente la un pavilion administrativ pe care îl folosesc.

„Ministerul Apărării Naționale, în momentul de față, dorește să tragă un semnal de alarmă vis/a/vis de faptul că în acest moment, patrimoniul cultural din Cetatea Aradului, patrimoniul cultural aparținând arădenilor se degradează și este în pericol de a se deteriora tot mai tare. Biserica este în pericol de prăbușire, pavilionul este de asemenea în pericol de prăbușire și lucrul acesta nu poate fi pus în responsabilitatea Ministerului Apărării Naționale, ci, desigur a Primăriei Municipiului Arad, care, iată de opt ani nu reușește să facă ceea ce și-a asumat prin Hotărârea de Guvern și prin protocoalele succesive încheiate între MAPN și Primăria Municipiului Arad”, a declarat Mihai Fifor.

Ministerul Apărării Naționale va notifica luni Primăria Aradului că dacă nu va rezolva nimic din obligațiile pe care și le-a asumat, militarii ar putea fi retrași din Cetate iar obligația de a salva de la distrugere clădirile de patrimoniu îi va aparține municipalității în exclusivitate.

„Dacă până la sfârșitul anului, Primăria Municipiului Arad nu dă nici un semn că ar dori să respecte această Hotărâre de Guvern sau protocoalele ulterioare, vom căuta o soluție de a ne retrage militarii din Cetate, urmând să îl invităm pe domnul primar Falcă să ia Cetatea în primire și să facă ceva, pentru că noi nu ne putem permite să ne jucăm cu patrimoniul cultural al municipiului Arad”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor. Ultimul termen acordat Primăriei de către Armată a expirat la finalul lunii mai, fără ca Primăria să fi îndeplinit vreuna dintre obligațiile care îi reveneau, în afara unor studii tehnice, deși există bani prevăzuți în bugetul municipiului Arad, care nu sunt însă cheltuiți.

 

Comentarii

comentarii