Acasă Cultura Ministerul Culturii a depus plângere penală în cazul unui monument abandonat în...

Ministerul Culturii a depus plângere penală în cazul unui monument abandonat în China

DISTRIBUIȚI

Florin Codre

Ministerul Culturii a depus o plângere penală pe numele sculptorului Florin Codre, care a fost plătit cu zece milioane de lei pentru realizarea Monumentului Marii Uniri care trebuia amplasat în Arad, dar lucrarea a fost abandonată în China, existând şi un proces civil cu artistul.

Biroul de Presă al Ministerului Culturii arată, într-un răspuns transmis marţi, referitor la situaţia Monumentului Marii Uniri comandat pentru a fi amplasat în Arad, că a fost depusă o plângere penală pe numele sculptorului Florin Codre, care nu a mai livrat lucrarea realizată în China. “S-a formulat o plângere penală împotriva sculptorului Florin Codre de către Ministerul Culturii, plângere care se află în curs de soluţionare. Deocamdată, Ministerul Culturii nu are date despre stadiul de soluţionare, procedura în acest moment nefiind publică”, se arată în documentul citat. Conform sursei citate, în paralel, Ministerul Culturii este în proces cu artistul pentru nerespectarea contractului dintre cele două părţi.
“Ambele demersuri vizează conduita sculptorului care, deşi s-a obligat faţă de Ministerul Culturii să realizeze Monumentul Marii Uniri de la 1918 şi să îl amplaseze la Arad, nu şi-a îndeplinit obligaţia nici până la acest moment, fără să ofere o justificare legală instituţiei. Prin urmare, ministerul a fost nevoit să uzeze de cele două pârghii legale puse la îndemna sa de legiuitor”, se mai arată în document. În luna aprilie, aflat în vizită la Arad, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, declara că ar putea fi depusă o plângere penală pe numele sculptorului Florin Codre. “Pe litigiul comercial trebuie să plătească toate penalităţile calculate de la momentul finalizării plăţilor până aduce lucrarea în ţară. Avem pe rol un proces civil, în care Ministerul Culturii este parte împotriva lui Florin Codre”, declara Kelemen Hunor. El preciza că ministerul “a achitat tot ce era de achitat” pentru realizarea monumentului. “E vorba de zece milioane de lei, o sumă uriaşă, iar în contract scria că în această sumă se realizează şi se aduce la Arad, se amplasează (…) În contract nu scria unde se realizează, a ajuns în China, nu ştiam acest lucru, nu era precizat, dar putea fi şi Argentina. Am înţeles că sculptorul nu a mai avut bani să aducă lucrarea, iar monumentul e gata”, declara ministrul.
Potrivit Primăriei Arad, iniţiativa ridicării unui monument reprezentativ dedicat Unirii de la 1 Decembrie 1918 a apărut în primii ani după Marea Unire, fiind relansată în anul 2003 prin reînfiinţarea Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri. Ministerul Culturii a organizat un concurs de proiecte şi a asigurat finanţarea. Proiectul câştigător a fost anunţat în toamna anului 2007, iar sculptorul braşovean Florin Codre a obţinut pentru realizarea lucrării sale zece milioane de lei de la Ministerul Culturii. De atunci, municipalitatea nu a reuşit să-l contacteze pe autor. Primarul Gheorghe Falcă cerea implicarea Ministerului Culturii, în condiţiile în care, spunea el, lucrarea realizată de sculptorul Florin Codre nu a putut fi livrată din China, pentru că nu avea cine să plătească transportul de 100.000 de euro, întrucât artistul intrase în insolvenţă. Ulterior, în noiembrie 2013, Primăria Arad anunţa că sculptorul Florin Codre a fost dat în judecată, întrucât nu a adus lucrarea în ţară din China, unde a executat-o. Colaboratorii artistului declarau că acesta s-a mutat în Franţa. Totodată, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad (ARMMUA), Aurel Ardelean, afirma că a luat legătura cu sculptorul pentru a-l întreba despre livrarea lucrării, fiind informat astfel că o piesă din ansamblul monumental a fost spartă în timpul manipulării într-un atelier din China, locul în care artistul a ales să producă piesele. În bugetul pe anul 2012 al municipiului Arad era prevăzută suma de 3,6 milioane de lei pentru amplasarea monumentului aşteptat din China, bani care au fost transferaţi în bugetul pe 2013. Lucrarea reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.

Comentarii

comentarii