Acasă Administraţie Ministerul Culturii va aloca peste 150 de milioane de lei pentru Asociația...

Ministerul Culturii va aloca peste 150 de milioane de lei pentru Asociația TM2023 și nu Centrului de proiecte al Primăriei Timișoara

DISTRIBUIȚI

La finalul săptămânii trecute, guvernul a prezentat proiectul de lege privind aprobarea bugetul de stat pe anul 2022. Din propunerea înaintată de Ministerul Culturii observăm că pentru programul „Timișoara – Capitală European a Culturii 2023” sunt rezervate 157,2 milioane de lei în credite bugetare. Strict pentru anul 2022 sunt prevăzuți 144,1 milioane de lei în credite de angajament, diferența de 13 milioane fiind reprezentată de cheltuieli angajate din acest an. Problema este că banii ar trebui să ajungă, potrivit legislației în vigoare, la Asociația TM2023, însă în ultimele luni primăria a preluat implementarea dosarului de candidatură.

Anterior, prin Ordonanța de Urgență nr. 42/2019, pentru desfășurarea programului cultural fuseseră acordați 53 de milioane de lei pentru implementarea programului cultural în perioada 2019 – 2022. Același OUG, adoptat ulterior prin Legea de aprobare 198/2019, prevedea că vor fi făcute și alocări anuale din bugetul Ministerului Culturii. De asemenea, era prevăzută și finanțarea următoarelor investiții:

1. Denumirea investiției
Refuncționalizare clădire din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural Timișoara
Hotărârea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici H.C.L. nr. 201/2016
Valoarea C + M din valoarea totală a investiției inclusiv TVA mii lei 11.525,116
2. Denumirea investiției
Reabilitare termică și reamenajare parțială nivel parter corpuri A1, A2 și B ale Palatului Culturii Timișoara
Hotărârea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici H.C.L. nr. 585/2018
Valoarea C + M din valoarea totală a investiției, inclusiv TVA mii lei 5.849,290
3. Denumirea investiției
Reabilitare Cinematograf Victoria Timișoara
Hotărârea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici H.C.L. nr. 278/2019
Valoarea C + M din valoarea totală a investiției, inclusiv TVA mii lei 4.660,281
4. Denumirea investiției
Reabilitarea clădirii din Piața Libertății nr. 3 – sediul central al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel“
Hotărârea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici H.C.J. nr. 119/2019
Valoarea C + M din valoarea totală a investiției, inclusiv TVA mii lei 8.778,985
5. Denumirea investiției
Reabilitare Cinematograf Dacia Timișoara
Hotărârea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici H.C.L. nr. 351/2019
Valoarea C + M din valoarea totală a investiției, inclusiv TVA mii lei 6.317,870
6. Denumirea investiției
Reabilitare și refuncționalizare imobil Filarmonica Banatul, str. C. D. Loga nr. 2, Timișoara
Hotărârea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici H.C.L. nr. 488/2019
Valoarea C + M din valoarea totală a investiției, inclusiv TVA mii lei 77.527,267

Anul trecut au fost alocați 60 de milioane de lei, însă execuția provizorie pe anul 2021 arată că au fost încheiate înțelegeri, până acum, pentru numai 22,5 milioane de lei, din care 9,3 milioane au fost și plătiți. Din câte ne-a spus Simona Neumann, directoarea executivă a Asociației Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, banii nu au ajuns la organizația pe care o conduce.

Interesant este faptul că, potrivit OUG-ului în cauză, banii ar trebui să meargă către Asociația TM2023. Asta deși, în vară, administrația Fritz, a hotărât ca primăria să preia principalele atribuții în implementarea dosarului de candidatură și, deci, să oprească finanțările asociației. De implementare ar urma să se ocupe Centrul de Proiecte, care deja a organizat un apel pentru proiectele preluate și și-a ales și echipa curatorială care va gestiona situația pe viitor. Totuși, în proiectul de buget se menționează și că în ianuarie 2022 ar urma să fie actualizat OUG-ul în cauză, nefiind exclus ca pe viitor banii să ajungă la primărie.

Modalitatea prin care Ministerul Culturii face, cel puțin în prezent, finanțările programului reiese, de altfel, din textul propunerii de buget, la subcapitolul „5, Mențiuni speciale”: „Prezenta ordonanță de urgență (42/2019 – n.r.) reglementează modul de finanțare a Programului «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021», ca program cultural național, conținând un portofoliu de proiecte și acțiuni multianuale, denumit în continuare Program. Potrivit OUG nr. 42/2019, programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii se va implementa în perioada 2019-2022, în limita sumei de 52.900 mii lei, pentru proiectele si acțiunile finanțate prin Asociație. Alocările anuale destinate Programului se stabilesc în limita sumelor aprobate în bugetul Ministerului Culturii. (…) Consecința directă a amânării titlului CEaC pentru orașul Timișoara, este modificarea legislației financiare actuale de susținere din partea bugetului de stat a acțiunii CEaC la nivel național, programată prin legea de abilitare în luna ianuarie 2022”.

Până la momentul redactării acestui articol, reprezentanții primăriei nu au putut fi contactați.


UPDATE:

Simona Neumann, directoarea executivă a Asociației Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, ne-a declarat: „Acest proiect de buget pentru anul 2022 este foarte bine venit și denotă faptul că Guvernul României, prin Ministerul Culturii, își ia angajamentul să susțintă programul «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii» în anul premergător susținerii titlului. Aș dori să menționez că nu am avut contracte de finanțare cu Ministerul Culturii nici pentru anul 2020, nici pentru anul 2021. Pentru 2020, pot să speculez, a intervenit pandemia și s-au schimbat prioritățile”.

Cât despre modificările legislative care vor fi făcute în ianuarie, tot aceasta ne-a spus că, cel mai probabil, ar fi doar o schimbare de calendar, din moment ce OUG-ul a fost dat înainte de anunțarea amânării titlului. Acum, finanțările s-ar opri în 2022, anul care se presupunea că va fi cel dedicat moștenirii titlului. Datele ar urma doar să fie decalate cu doi ani. Cât despre modalitatea de finanțare, Simona Neumann s-a rezumat la a ne spune că o modificare acesteia „este strict la latitudinea ministerului”.

Comentarii

comentarii