Acasă Administraţie Anul viitor va începe reabilitarea clădirii Operei din Timişoara

Anul viitor va începe reabilitarea clădirii Operei din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Peste 15-20 ani vom putea vedea cine a avut dreptate: Ministerul Culturii sau primarul Nicolae Robu.

În sfârşit, Ministerul Culturii a dat aviz favorabil pentru reabilitarea clădirii Palatului Culturii, unde îşi desfăşoară activitatea Opera Naţională, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Teatrul German şi Teatrul Maghiar.

Este, însă, o problemă: dacă tot se renovează, primarul Timişoarei şi-ar fi dorit schimbarea tuturor plăcilor din travertin de pe faţadă, pentru a fi în pas cu celelalte plăci noi care se vor monta. Ministerul a mers, în schimb, pe varianta „păstrăm tot ce se poate păstra din ce este vechi”. Dar edilul remarcă un lucru logic: peste câţiva ani, plăcile vechi, pe care le păstrăm acum, se vor deteriora, în timp ce cele noi vor dura 50-100 de ani.

„În aviz se spune că intervenţia va urmări conservarea materialului şi nu înlocuirea, se va prezenta soluţia de curăţare, dar evitându-se curăţarea excesivă”, tocmai pentru a păstra patina timpului. (…). „Sunt prezentate soluţiile de intervenţii şi după ce proiectantul va face ajustările de rigoare în proiectul tehnic şi documentaţia de execuţie, se va merge încă o dată la avizare şi abia după aceea putem începe lucrările. A fost nevoie de foarte multă documentaţie pe care au cerut-o pentru a se da acest aviz”, a explicat Nicolae Robu.

Lucrul bun este că licitaţia rămâne valabilă, pentru ca nu s-au cerut modificări care să intre în coliziune cu caietul de sarcini iniţial.

În privinţa plăcilor de travertin, pe care Ministerul le doreşte să fie conservate, edilul precizează: „Noi am vrut să schimbam tot, că poate peste 10 ani nu mai sunt plăci bune, în timp ce acelea pe care le punem noi vor avea o durata de viaţă de 50 de ani sau mai mult”.

Aşadar, în primăvara anului 2018, deîndată de vremea va permite, faţada Operei va intra în renovare.

 

Comentarii

comentarii