Acasă Economic Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial Comisiei Europene primele trei programe operaţionale...

Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial Comisiei Europene primele trei programe operaţionale pentru perioada 2014-2020

DISTRIBUIȚI

euro

Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial Comisiei Europene primele trei programe operaţionale pentru perioada 2014-2020, ministrul Eugen Teodorovici mizând pe reacţia rapidă a Executivului de la Bruxelles în vederea aprobării acestor documente.

Programul Operaţional Asistenţă Tehnică a fost trimis pe 25 iulie, Programul Operaţional Competitivitate a fost transmis pe 28 iulie, iar Programul Operaţional Capital Uman, pe 6 august, potrivit unui comunicat al MFE.
“Trimiterea versiunilor oficiale a trei programe operaţionale dintre cele patru pe care le va coordona Ministerul Fondurilor Europene în perioada 2014 – 2020 reprezintă un nou pas important pentru atragerea viitoarelor finanţări. Mizăm pe reacţia rapidă a Comisiei Europene şi în privinţa acestor documente de programare. Dacă vom primi propuneri şi sugestii de la Comisie, acestea ne vor ajuta să îmbunătăţim calitatea documentelor în scopul utilizării cât mai eficiente a fondurilor alocate ţării noastre. În paralel, lucrăm la primele proiecte de ghiduri, care vor fi publicate în această toamnă”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, citat în comunicat.
Programul Operaţional Capital Uman are o alocare financiară de aproximativ 4,22 miliarde de euro, sumă din care vor fi finanţate proiecte care vor încuraja ocuparea şi mobilitatea forţei de muncă, în special în rândul tinerilor şi a persoanelor situate în afara pieţei muncii, promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei, susţinerea educaţiei, dezvoltarea competenţelor şi încurajarea învăţării pe tot parcursul vieţii.
În ceea ce priveşte Programul Operaţional Competitivitate, acesta are alocate fonduri în valoare de circa 1,33 miliarde de euro, din care vor fi finanţate proiecte care vor sprijini consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării, dar şi îmbunătăţirea utilizării, calităţii şi accesului la tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor.
Pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică sunt alocate fonduri de 221 milioane de euro, din care vor fi finanţate proiecte pentru sprijinirea orizontală în utilizarea fondurilor europene structurale şi de investiţii.
Programul Operaţional Infrastructură Mare, cel de-al patrulea aflat în directa coordonare a MFE în exerciţiul financiar 2014-2020, va fi transmis Comisiei Europene până la sfârşitul lunii anului, precizează Ministerul Fondurilor Europene.
Pe 20 iulie, ministrul Eugen Teodorovici preciza că programele operaţionale vor fi trimise Comisiei Europene la începutul lunii iulie. “Programele operaţionale sunt oarecum într-o formă finală, la începutul lunii iulie vor fi trimise formal CE spre adoptare şi sperăm ca în a doua parte a acestui an să fie aprobate aceste documente pentru România”, a declarat Teodorovici. Trimiterea primelor trei programe operaţionale vine după ce Comisia Europeană a adoptat, miercuri, Acordul de Parteneriat 2014 – 2020 cu România. “România are deja Acordul de Parteneriat 2014 -2020 aprobat, fiind cel de al 11-lea stat care a obţinut aprobarea CE pe acest document (…) Comisia a aprobat documentul României în aproximativ patru luni de la trimiterea oficială a acestuia, în timp ce Polonia, ţara de referinţă pentru cei care critică actuala guvernare pe tema fondurilor europene, a obţinut aprobarea Acordului într-un termen de aproape cinci luni”, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
În perioada de programare 2014 – 2020, România beneficiază de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro. La nivelul programelor operaţionale, Programul Operaţional Infrastructură Mare beneficiază de cele mai multe fonduri – 9,41 miliarde de euro, urmat de Programul Operaţional Regional – 6,7 miliarde de euro şi Programul Operaţional Capital Uman – 4,22 miliarde de euro. Programul Operaţional Competitivitate are alocate 1,33 miliarde de euro, Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală – 8 miliarde de euro, Programul Operaţional Capacitate Administrativă – 550 milioane de euro, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică – 210 milioane de euro şi Programul Operaţional Pescuit – 170 milioane de euro. Pentru plăţile directe în agricultură, România are la dispoziţie 10 miliarde de euro. Pentru Facilitatea “Connecting Europe” sunt alocate 1,23 miliarde de euro, iar pentru programele de cooperare teritorială 450 milioane de euro.

Comentarii

comentarii