Acasă Actualitate Ministerul Sănătăţii, CNAS şi medicii de familie o vor da la pace?

Ministerul Sănătăţii, CNAS şi medicii de familie o vor da la pace?

DISTRIBUIȚI

Dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, a declarat, joi, 26 mai, că sunt semne de normalitate. „Considerăm că începutul este bun. Sperăm ca în continuare să intrăm în normalitate. Dacă normele de aplicare a Contractului Cadru 2011 – 2012 vor fi modificate în funcţie de solicitările noastre depuse la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la Ministerul Sănătăţii vom semna contractele, de la 1 iunie”, a declarat dr. Spătaru.

Finalul este 1 iunie…

Una dintre cele mai importante decizii ale CNAS şi MS este abrogarea art. 141, care prevedea, practic, desfiinţarea medicinei primare, de la 1 iunie, dacă nu era semnat contractul. Conform art. 141, în situaţia în care medicii de familie nu încheie contract cu casele de asigurări de sănătate, medicii din ambulatoriu au dreptul de a acorda servicii medicale prevăzute pentru asistenţa medicală primară.

La propunerea MS, joi, 26 mai, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Contractului – Cadru 2011-2012, privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012, aprobat prin HG nr. 1389/2010.

În aceste zile, un grup de lucru munceşte din greu pentru finalizarea normelor de aplicare la noul contract – cadru. Până la 1 iunie, acestea vor fi finalizate.

…dar în 28 mai medicii vor hotărî

Conform actului normativ, numărul de puncte pe care medicii de familie le primesc atunci când realizează servicii medicale nu se mai ajustează în funcţie de gradul profesional. De asemenea, au fost reformulate reglementările privind sancţiunile aplicate la nivelul asistenţei medicale primare pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale. Astfel, dacă până în prezent, la prima abatere de la contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate, sancţiunea consta în diminuarea punctului per capita cu 10%, la a doua abatere cu 20%, iar la cea de-a treia cu 30%, în noua formă, actul normativ prevede ca pentru prima abatere constatată sancţiunea să fie avertisment scris, după care la următoarea abatere se scade valoarea punctului cu 10%, iar la a treia abatere se reziliează contractul pe care cabinetul îl încheie cu casa de asigurări de sănătate.

În ceea ce priveşte farmaciile, s-a introdus prevederea conform căreia un farmacist îşi poate desfăşura activitatea la cel mult doi furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. Decizia finală a medicilor de familie din întreaga ţară, privind semnarea Conractului Cadru 2011 – 2012 va fi luată la întâlnirea de la Craiova, de sâmbătă, 28 mai.

Comentarii

comentarii