Acasă Actualitate Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dâncu, dă asigurări de la Timișoara: „Evident, nu...

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dâncu, dă asigurări de la Timișoara: „Evident, nu este cazul ca România să intre în război”

DISTRIBUIȚI

Vineri, 21 ianuarie, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dâncu, a desfășurat o vizită în vestul țării, la Timișoara și la Arad. În capitala Banatului, în fața Spitalului Militar, acesta s-a întâlnit și cu presa pentru a lăuda atât efectivele de armată, cât și doctorii spitalului. Tot aici, la întrebările jurnaliștilor, Dâncu a ținut să lămurească unele aspecte: România nu va intra în război cu Rusia, însă NATO nu are cum să nu ia unele măsuri preventive, cum ar fi să mărească efectivele de trupe din țara noastră.

„Am discutat despre dotare și ceea ce se întâmplă în acest moment. Vreau să spun că am discutat cu domnul general Petrescu și marele stat major și alți membri ai conducerii centrale, atât ai ministerului, cât și ai Armatei, și suntem foarte încântați și apreciem la maximul ceea ce se întâmplă aici, ceea ce face aici corpul de elită al armatei de la Timișoara. Am vizitat și spitalul de urgență militar. Este, de asemenea, o echipă de superprofesioniști care nu numai că se dezvoltă continuu, aducând noi specializări, noi dotări, dar pe de altă parte lucrează consistent în această zonă a luptei cu pandemia. Sunt un sprijin important nu numai în (lupta director din – n.r.) pandemie, ci și pentru testare, vaccinare, acțiuni în care Armata s-a angrenat”, a spus ministrul în legătură cu primul subiect.

Mai apoi, la insistențele jurnaliștilor, a vorbit și de ultimele noutăți în legătură cu relația dintre Rusia și NATO, în contextul mișcărilor de trupe din jurul Ucrainei. „Această solicitare (a Rusiei de a fi retrase trupele NATO din România – n.r.) nu este nouă. Este una pe care diplomați ruși au făcut-o de-a lungul timpului. Face parte din cererea generală pe care NATO și UE o consideră inacceptabilă, aceea de a se retrage toate echipamentele și trupele la nivelul anului 1997, atunci când NATO a hotărât să își extindă membershipul către est. Federația Rusă încearcă, de fapt, să readucă lumea la nivelul terminării Războiului Rece, anul 1991, ceea ce este inacceptabil”.

Pe de altă parte, tot acesta a dat asigurări că nu poate fi vorba despre un război între Ucraina și Rusia în care să fie implicată și România: „Aș vrea să precizez asta ca populația să știe foarte bine: evident, nu este cazul ca România să intre în război, așa cum uneori vedem în fake-newsuri. A spus-o acum două zile secretarul general NATO Stoltenberg. NATO, în cazul unei intervenții în Ucraina a Federație Ruse, nu va interveni militar. Conform tratatului general, nu poate interveni NATO decât dacă este o țară membră NATO. Ucraina nu este, în acest moment, membră NATO. Sigur, vor fi alte forme de reacție pe care comunitatea internațională le va lua”, a mai precizat Dâncu.

Ministrul a spus că, pentru orice eventualitate, este binevenită decizia președinților SUA și Franța, Biden și Macron, de a trimite trupe suplimentare în România. Momentan, însă, nu este cunoaște exact când ar urma să vină acestea, declarațiile celor doi șefi de stat fiind doar „politice”. Cât despre pregătirile interne suplimentare pe care le are în vedere ministerul, acestea vor fi discutate într-un CSAT, unul ordinar, care ar fi fost organizat oricum în această lună.

Comentarii

comentarii