Acas─â Politica Ministrul care doarme pe el

Ministrul care doarme pe el

1783
DISTRIBUIȚI

├Äntr-un editorial recent, i-am semnalat doamnei Gabriela Firea, ├«n calitatea ei de primar general al Capitalei, faptul c─â este exclus s─â pun─â cap─ât polu─ârii din Bucure╚Öti, dac─â flota extrem de ├«nvechit─â a Societ─â╚Ťii de Transport nu trece de la combustibilul lichid la gaz metan. I-am demonstrat c─â nici m─âcar utilizarea transportului electric nu este o solu╚Ťie. Transportul electric e scump ╚Öi greu de implementat. Din p─âcate, doamna Firea nu a dat curs acestui semnal de alarm─â. ╚śi m─â preg─âteam s─â o pun la st├ólpul infamiei. Iat─â ├«ns─â c─â am aflat lucruri noi. ╚śi grave. La st├ólpul infamiei trebuie pus Costel Alexe. Ministrul care doarme pe el. Ministrul Mediului.

La 14 mai 2020, Comisia European─â a luat o decizie de infringement ├«mpotriva Rom├óniei. Motivul este c─â Rom├ónia nu-╚Öi protejeaz─â popula╚Ťia ├«mpotriva polu─ârii aerului. Iar argumentul forte este Capitala Rom├óniei. Pentru a respecta adev─ârul, trebuie s─â men╚Ťionez c─â mai sunt ╚Öi alte c├óteva ora╚Öe vizate. Bra╚Öov, Ia╚Öi, Cluj-Napoca ╚Öi Timi╚Öoara. Acuza╚Ťia formulat─â de Comisie c├ót se poate de explicit este existen╚Ťa unor concentra╚Ťii ridicate de NO2, care implic─â riscuri majore pentru s─ân─âtatea uman─â. ├Äncep├ónd de la data de 14 mai, Rom├ónia nu are la dispozi╚Ťie dec├ót patru luni pentru a lua m─âsurile necesare. ├Än caz contrar, Comisia va decide s─â trimit─â un aviz motivat, urmat de sanc╚Ťiuni grave. Ce leg─âtur─â are ministrul Mediului cu acest avertisment?

Prim─âria Capitalei, ├«n mod cert, nu are capacitatea de a sus╚Ťine singur─â finan╚Ťarea unui asemenea proiect de combatere a polu─ârii. ╚śi, oricum, oamenii din subordinea doamnei Firea au luat-o pe un drum gre╚Öit. Proiectul vizat cu prioritate de Prim─âria General─â const─â din achizi╚Ťionarea treptat─â a unor mijloace de transport ├«n comun, care urmeaz─â s─â func╚Ťioneze electric. Acestea sunt costisitoare. ├Än editorialul anterior, am f─âcut aceast─â demonstra╚Ťie, utiliz├ónd cifrele furnizate chiar de c─âtre Prim─âria General─â. Pentru a ├«nlocui ├«ntreg parcul auto, doamna Firea ar avea nevoie de multe mandate. ╚śi de bani de care nu dispune ├«n prezent ╚Öi nu va dispune nici ├«n viitor. ├Än plus, trecerea pe utilizarea energiei electrice presupune lucr─âri uria╚Öe de infrastructur─â, pe care, din nou, Prim─âria General─â este incapabil─â s─â le fac─â. ╚śi, ├«n fine, este la mintea coco╚Öului c─â produc╚Ťia de energie electric─â este ea ├«ns─â╚Öi o surs─â de poluare.

Alternativa o reprezint─â gazele naturale. Acestea sunt ieftine ╚Öi nu sunt poluante. Iar adaptarea parcului auto existent la utilizarea gazelor naturale, a╚Öa cum am demonstrat ├«n editorialul pecedent, este foarte ieftin─â. Unde s-a ├«mpotmolit doamna Gabriela Firea? De ce nu a r─âspuns ├«n niciun fel demersurilor f─âcute ├«n aceast─â direc╚Ťie?

Primarul general al Capitalei s-a ├«mpotmolit ├«n ministrul Mediului. ├Än ministrul care doarme pe el. ╚śi c─âruia ├«i este adresat─â decizia de infringement. Este Costel Alexe dep─â╚Öit de aceast─â provocare? Se afl─â el ╚Öi ministerul pe care-l conduce ├«n imposibilitatea de a rezolva aceast─â problem─â ├«n Capital─â ╚Öi ├«n celelalte patru ora╚Öe mari ale Rom├óniei? Cum de accept─â senin ca acest stat s─â devin─â ╚Öi la capitolul poluare ru╚Öinea Europei?

Am s─â-i dau o informa╚Ťie bomb─â domnului ministru liberal. ├Äl ├«n╚Ötiin╚Ťez c─â Societatea de Transport Bucure╚Öti a realizat proiecte de reducere masiv─â a cantit─â╚Ťilor de combustibil consumat cu transportul ├«n comun ╚Öi, ├«ncep├ónd din a doua parte a anului trecut, a transmis cuvenitele solicit─âri Miisterului Mediului. ├Än tot acest timp, domnul ministru a muncit pe rupte pentru a constata ╚Öi a informa opinia public─â asupra faptului c─â niciun copac din Rom├ónia, sub mandatul s─âu, nu a mai fost t─âiat. C─â niciun metru cub de lemn neprelucrat nu a mai fost exportat din Rom├ónia. O minciun─â gogonat─â. Demontat─â rapid cu probele pe mas─â de c─âtre pres─â ╚Öi ONG-uri. Cu ochii vigilen╚Ťi pe p─âdurile Rom├óniei, Costel Alexe nu a avut timpul necesar s─â observe documenta╚Ťiile minu╚Ťioase ├«naintate de Societatea de Transport Bucure╚Öti const├ónd ├«n proiecte de reducere a polu─ârii. Proiecte aplicabile ╚Öi ├«n celelalte mari ora╚Öe. Cel mai important proiect de acest fel este cel viz├ónd trecerea transportului ├«n comun pe utilizarea gazelor naturale. Ultima adres─â de acest fel destinat─â domniei sale este ├«nregistrat─â chiar ├«n data de 10 iunie. Asta dup─â ce alte opt adrese cu con╚Ťinut asem─ân─âtor au fost ├«ngropate ├«n arhivele ministerului condus de demnitarul care doarme. E timpul ca cineva s─â-i dea de╚Öteptarea domnului Costel Alexe!

Comentarii

comentarii