Acasă Actualitate Ministrul Culturii a descoperit problema care a afectat proiectul Timișoara Capitală Culturală:...

Ministrul Culturii a descoperit problema care a afectat proiectul Timișoara Capitală Culturală: au fost blocaje

1715
DISTRIBUIȚI

Timișoara nu ar fi fost capabilă să ducă la bun sfârșit proiectul Capitală Culturală, fiind nepregătită pentru aceasta, dacă evenimentul avea loc în 2021. concluzia a fost trasă de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

”Salvarea” a venit de la problemele medicale cauzate de coronavirus, iar anul cultural timișorean a fost amânat până în 2023. Au fost blocaje, dar acum sunt și alte viziuni din partea liderilor administrației locale, susține oficialul. Acum vin și (ceva) bani, măcar să se plătească restanțele existente, iar pentru viitor sunt prevăzute chiar și finanțări-promisiuni , pentru a se putea semna contracte noi.

„Au fost multe blocaje. Au fost, probabil, și diferențe de viziune între consiliul județean, primărie, minister. A fost o asociație care ar fi trebuit să coaguleze toate aceste instituții. Nu s-a întâmplat acest lucru. Astăzi, avem atât la primărie, cât și la consiliul județean, conducere nouă și atunci cu siguranță că abordările vor fi cu totul altele. Din punct de vedere financiar, încă de luna trecută am alocat 12,5 milioane de lei pentru a se plăti toate facturile la șantierele în desfășurare, plus 97,53 milioane de lei credite de angajament pentru a se putea semna noi contracte ca proiectul să înainteze”, a spus ministrul.

Acum, Gheorghiu e optimist din plin.

„Situația găsită când am venit ministru nu era una extraordinară. În acești doi ani se pot remedia aceste probleme. În 2021 nu era pregătită să fie capitală culturală. Așadar, avem toate motivele să fim optimiști că aceste tărăgănări nu se vor mai întâmpla. Dacă noi avem alocate aproape 100 de milioane de lei, credite de angajament, e clar că Timișoara va fi pregătită după ce se vor cheltui acești bani”, a mai spus oficialul ministerial.

Întrebat cine se face vinovat de insuccesul proiectului de până acum, Alin Nica nu a vrut să pună degetul pe rană și a vrut să fie împăciuitor, spunând că ar fi mai bine să ne gândim la viitor nu la trecut.

„Eu cred că nu trebuie să căutăm vinovați și trebuie să privim către viitor. Dacă am fi făcut Capitala anul viitor, nu cred că am fi avut succesul pe care ni-l dorim. Timișoara trebuie să fie o stare de spirit. Acest proiect trebuie să fie un succes al nostru, al Timișoarei, al Timișului, al țării, al tuturor, pentru că așa este normal. Să lăsăm orgoliile la o parte, aici nu e vorba de o persoană sau o organizație. Putem găsi resursele. Cetățenii nu vor să identifice proiectul cu numele unui partid, ci să se regăsească în proiect”, a declarat și Alin Nica, președintele CJT.

„Este necesar să armonizăm procedurile dintre cele trei entități Ministerul Culturii, Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara și să creăm un grup de lucru compus din reprezentați ai autorităților publice centrale și locale și asociațiile din sectorul cultural pentru ca în felul acesta să poată crește atât capacitatea mediului cultural local de a accesa linii de finanțare și de a implementa proiecte culturale de interes local și național, cât și implicarea timișorenilor în programul Timișoara 2021. De asemenea, în perioada următoare, vor fi luate măsuri concrete privind activitatea Asociației Timișoara 2021, precum și modificarea programului cultural Timișoara 2021 și actualizarea având în vedere măsurile restrictive impuse de epidemia COVID-19”, a declarat și primarul Dominic Fritz.

După cum se știe, în urmă cu câteva luni, primarul rămas fără post al Timișoarei, Nicolae Robu , a schimbat modul de finanțare al proiectului, în așa fel, încât el și municipalitatea să ajungă în prim plan și să conducă ”ostilitățile”.

Ministrul Culturii a mai subliniat că orice hotărâre referitoare la proiect trebuie luată de comun acord.

„Am o întâlnire cu noul primar. Opinia mea e că orice decizie trebuie luată de comun acord pentru a nu apărea blocaje. Inclusiv postul de comisar al proiectului, este neocupat, el e prevăzut în schema de personal. dar va fi ocupat doar după ce vom ajunge la o concluzie comună. Doar așa lucrurile vor curge și nu vor mai stagna”, a mai subliniat Bogdan Gheorghiu.

Și el chiar s-a văzut cu Dominic Fritz, împreună cu Nica.

Comentarii

comentarii