Acasă Actualitate Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a apreciat activitatea conducerii Curții de Apel Timișoara

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a apreciat activitatea conducerii Curții de Apel Timișoara

DISTRIBUIȚI

Vineri, 14 februarie, în prezența ministrului Justiției, Radu Marinescu, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor Curții de Apel Timișoara, în cadrul căreia a fost prezentat Raportul de bilanț privind activitatea instanței în 2024, incluzând indicatori statistici și de performanță relevanți.

Creștere semnificativă a volumului de dosare

La nivelul Curții de Apel Timișoara, tribunale și judecătorii, în 2024 au fost înregistrate 52.000 de dosare, o creștere determinată de majorarea numărului de cauze nou intrate.

În ceea ce privește activitatea Curții de Apel Timișoara, 8.291 de dosare au fost înregistrate, iar 8.152 de dosare au fost soluționate. Astfel, gradul de operativitate al instanței a fost de 98,3%, ceea ce o încadrează la nivelul de eficiență „Satisfăcător” (90%-100%).

Judecătorul Maria Cristina Dica, președintele Curții de Apel Timișoara, a subliniat că metodologia de calcul a gradului de eficiență nu ia în considerare un factor esențial: perioada de raportare include doar dosarele soluționate până la 31 decembrie 2024, în timp ce multe dintre acestea sunt transmise în calea de atac spre alte instanțe chiar până la finalul anului.

„Chiar și în condițiile utilizării unor termene procedurale scurte, timpul necesar soluționării unor dosare complexe nu a fost suficient. Din acest motiv, o parte dintre cauze au primit termene de judecată pentru 2025, pentru a respecta principiile procedurale și actul de justiție de calitate”, a explicat președintele CAT.

În perioada analizată, gradul de eficiență al secțiilor Curții de Apel Timișoara a variat între foarte eficient (103,8%) și satisfăcător (93,8%), media situându-se la 98,3%, o creștere față de 2023 (97%).

La sfârșitul anului 2024, din totalul de 2.042 de dosare aflate în stoc, 137 de dosare erau mai vechi de un an, ceea ce reprezintă 6,7% din total și încadrează instanța în gradul de eficiență „Eficient” (5%-10%).

În ceea ce privește soluționarea cauzelor într-un termen de maximum un an, 98,9% dintre dosare au fost soluționate în această perioadă, ceea ce plasează instanța în categoria „Foarte eficient” (peste 80%).

Referitor la redactarea hotărârilor, 848 de dosare au depășit termenul legal, iar procentul de redactări peste termen s-a situat la 10,8%, încadrând instanța în categoria „Foarte eficient” (sub 10%).

„Acest rezultat a fost posibil datorită unei bune organizări interne, a echilibrării volumului de muncă între completurile de judecată și monitorizării stricte a termenelor de redactare”, a precizat judecătorul Maria Cristina Dica.

În cadrul Adunării Generale, ministrul Justiției, Radu Marinescu, a anunțat investiții de 60 de milioane de lei în reabilitarea, modernizarea și mansardarea Palatului Dicasterial din Timișoara. De asemenea, Compania Națională de Investiții va finanța proiecte de modernizare pentru Palatul de Justiție din Arad și va efectua reparații capitale la Judecătoriile Făget, Lugoj și Oravița.

Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, prezent la Timişoara, a subliniat că Ministerul său este preocupat de introducerea digitalizării în sistemul judiciar, ca sprijin pentru celeritatea desfăşurării activităţii de profil şi că nu intenţionează să facă niciun fel de restructurări.

“Am discutat cu conducerea Curţii de Apel Timişoara (CAT) AT şi despre digitalizare. Actualul Guvern şi Ministerul nostru pun un accent deosebit de digitalizare, în care am văzut o soluţie de optimizare a desfăşurării activităţii judiciare, de aducerea ei la standarde europene şi de asigurare a unor deziderate pe care cetăţenii ni le transmit cu foarte multă insistenţă, şi anume: accesibilitate la justiţie, celeritate în de desfăşurarea actului de justiţie cu o rapiditate aptă să răspundă interesului cetăţeanului. Suntem în finalizare cu sistemul ECRIS 5V, cu dosarul electronic naţional şi de asemenea avem un proiect care va ajutat foarte mult activitatea judiciară, respectiv proiectul de a converti exprimarea verbală din cartul şedinţelor de judecată în text, reducând astfel timpii alocaţi procedurii de transferare a exprimării verbale în cea scrisă. Ministerul Justiţiei nu intenţionează să facă niciun fel de restructurări, funcţionând în momentul de faţă, în ceea ce priveşte structura de conducere a ministerului, după o schemă cu cinci secretari de stat, dar avem doar doi în momentul de faţă. În toate direcţii noastre nu avem o schemă de personal completă, iar în ceea ce priveşte Ministerul propriu-zis nu se pune problema de restructurări de personal”, a spus ministrul Justiţiei.

Radu Marinescu a adăugat că introducerea sistemului speech-text nu va duce la reducerea de posturi, ci la ajutorul acordat celerităţii actului de justiţie.

“Digitalizarea nu face decât să ajute, să simplifice actul de justiţie şi de aceea nu cred că trebuie să ne punem problema că reuşita digitalizării ar afecta sub o formă sau alta cariera şi prezenţa în schemă a personalului”, a precizat Radu Marinescu.

În acest sens, Curtea de Apel Timişoara deţine în momentul de faţă două săli de judecată funcţionale, adică de preluarea şi transcriere automată, de la începutul anului, şi figurează ca instanţă pilot pentru toate sălile de judecată, dar la acest moment sunt doar două săli de judecată cu această dotare, cu rezultate foarte bune, potrivit preşedintei Curţii de Apel Timişoara, Maria-Cristina Dica.

Radu Marinescu a mai adăugat că Ministerul Justiţiei va veni în acest an cu un proiect complet pentru reabilitarea, modernizarea şi mansardarea clădirii Palatului Dicasterial din Timişoara, ridicat între anii 1855 – 1860 şi în care îşi desfăşoară activitatea instanţele de judecată şi parchetele de pe lângă acestea.

“Este vorba de 60 milioane de lei ca investiţie. Tot în acest an, pe fondurile companiilor naţionale de investiţii avem în vedere şi demararea şi realizarea investiţiilor la Tribunalul Arad. (…). Ministerul Justiţiei beneficiază şi a obţinut la nivelul Guvernului şi parlamentar un buget suficient pentru a regula aceste investiţii care sunt foarte importante pentru această zonă, pentru Curtea de Apel Timişoara. Ne interesează foarte mult problemele legate de personal, schemele de personal atât în ceea ce priveşte magistraţii dar şi personalul auxiliar”, a arătat ministrul Justiţiei.

Totodată, oficialul a subliniat că ministerul va continua armonizarea legislației naționale cu deciziile Curții Constituționale a României, Curții de Justiție a Uniunii Europene și Curții Europene a Drepturilor Omului.

„Ne preocupă asigurarea finalității actului de justiție, în special în materie penală, și accelerarea demersurilor pentru recuperarea produsului infracțiunilor”, a adăugat ministrul.

În final, ministrul Justiției a apreciat rezultatele instanței din 2024 și a exprimat încrederea că 2025 va aduce performanțe și mai bune.

„În contextul provocărilor actuale, am convingerea că echipa Curții de Apel Timișoara va continua să obțină rezultate excelente și în 2025”, a concluzionat ministrul Justiției, Radu Marinescu.

Comentarii

comentarii